Högsta elpriset på nästan ett år

De senaste dagarna har elpriset stigit – rejält. Under torsdagen är det så kallade spotpriset i Vimmerby uppe i nästan två kronor per kilowattimme.

Elpriset i södra Sverige stiger till den högsta nivån sedan 22 december förra året.

Elpriset i södra Sverige stiger till den högsta nivån sedan 22 december förra året.

Foto: TT/Montage

Vimmerby2023-11-29 20:00

Det kyliga vädret, i kombination med att kärnkraftsreaktor Ringhals 4 har stoppats, gör att elpriset i södra Sverige stiger till den högsta nivån på nästan ett år.

Inte sedan den 22 december 2022 har Vimmerbyborna behövt betala mer för elen. Under torsdagen är spotpriset i elområde 3, som Vimmerby kommun och stora delar av Hultsfreds kommun tillhör, uppe i 1,89 kronor per KwH. I elområde 4 är det ytterligare ett par ören.

Hushåll och företag i Vimmerby med timdebiterade avtal betalar som mest 2,95 kronor per kilowattimme, mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst. Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,19 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring åtta kronor för den som har ett elavtal med timpris.

De senaste 30 dagarna har snittpriset i elområde 3 legat på 0,82 kronor per kilowattimme. Förra året var motsvarande siffra 1,31 kronor per kilowattimme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om