Högberg har fÄtt en ny tjÀnst i Bryssel

Efter att ha praktiserat i Europaparlamentet sedan Ärsskiftet stÄr det nu klart att Vimmerbykillen Alexander Högberg blir kvar dÀr i minst ett halvÄr till.

Alexander Högberg kan se fram emot ytterligare minst ett halvÄr i Europaparlamentet i Bryssel.

Alexander Högberg kan se fram emot ytterligare minst ett halvÄr i Europaparlamentet i Bryssel.

Foto: Privat

Vimmerby2020-06-18 13:00

Alexander Högberg flyttade till Bryssel i början av 2020 för en praktikplats hos Socialdemokraterna i Europaparlamentet. Praktiken har varat i ett halvÄr, men nu stÄr det klart att han blir kvar i Bryssel i minst sex mÄnader till dÄ han fÄtt en tjÀnst som pressekreterare.

– Jobbet innebĂ€r att jag ska assistera en av socialdemokraternas fem parlamentsledamöter i det dagliga arbetet. Det handlar om att ta fram texter, underlag och talepunkter bland annat. Dessutom hanterar jag sociala medier dĂ€r jag jobbar mycket med filmer, grafisk layout och texter, sĂ€ger Alexander Högberg.

Han fick tips om att söka tjÀnsten tidigare i vÄr, men hade inte rÀknat med att fÄ den.

– Nej, det kom som en överraskning. Processen har dragit ut pĂ„ tiden dĂ„ det blev anstĂ€llningsstopp i parlamentet i samband med nedstĂ€ngningen nĂ€r corona kom. DĂ€rför fick jag inte beskedet förrĂ€n i förra veckan, sĂ€ger han.

Hur har livet i Bryssel sett ut före och under coronapandemin?

– Det har varit vĂ€ldigt stor skillnad. Den första tiden var jag med pĂ„ mĂ„nga möten och det var hög puls under veckorna och pĂ„ helgerna kunde man utforska stadens musĂ©er och restauranger. Efter corona stĂ€ngdes parlamentsbyggnaden och resten av samhĂ€llet ned vĂ€ldigt kraftigt. Jag kunde jobba hemifrĂ„n, men fick bara gĂ„ ut för att handla mat och motionera i vĂ€ldigt begrĂ€nsad omfattning och polisen var vĂ€ldigt hĂ„rd med kontroller, sĂ€ger Alexander Högberg.

PÄ senare tid har Belgien börjat lÀtta pÄ sina restriktioner och EU-parlamentet har öppnats upp igen. En hel del försiktighetsÄtgÀrder vidtas dock fortfarande.

– Vid entrĂ©n till byggnaden sĂ„ blir man scannad för att se sĂ„ man inte har förhöjd temperatur. Sedan mĂ„ste man bĂ€ra munskydd nĂ€r man vistas pĂ„ öppna ytor. Dessutom genomförs mĂ„nga möten fortfarande digitalt. Men sjĂ€lva arbetet flyter pĂ„ som vanligt och beslut kan fattas, sĂ€ger Alexander Högberg.

Trots corona kÀnner Alexander Högberg att han trivts sÄ pass bra med jobbet och livet i Bryssel att han ser fram emot minst ett halvÄr till i Belgien.

– Den nya tjĂ€nsten har sex mĂ„naders provanstĂ€llning, men vill det sig vĂ€l kan jag bli kvar fram till valet 2024, sĂ€ger han.

Om en mÄnad tÀnker han dock ta sig hem till Sverige för lite semester.

– Det finns flyg till Köpenhamn och sedan kan jag ta tĂ„get hem. Det ska blir skönt att trĂ€ffa familj och vĂ€nner igen.

Under coronatider Àr det munskydd som gÀller till vardags i Bryssel.
Under coronatider Àr det munskydd som gÀller till vardags i Bryssel.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!