Granskad god man inte ensam om att ha många uppdrag

Enligt kommunjuristen Peter Olsson finns inget fel med att en god man har långt fler uppdrag än vad intresseföreningarna rekommenderar, så länge som hen fullgör dem. "Vi anlitar fler sådana personer och de är otroligt duktiga", säger han.

Den person som Vimmerby Tidning granskat är inte ensam om att ha ett stort antal uppdrag som god man i kommunen, men kommunjuristen peter Olsson menar att det inte är något kontigt med gode män som har många ärenden. "Vi anlitar fler sådana personer och de är otroligt duktiga, många har en relevant profession bakom sig och det intressanta är hur de fullgör sina uppdrag snarare än siffran som visar hur många uppdrag de har", säger han.

Den person som Vimmerby Tidning granskat är inte ensam om att ha ett stort antal uppdrag som god man i kommunen, men kommunjuristen peter Olsson menar att det inte är något kontigt med gode män som har många ärenden. "Vi anlitar fler sådana personer och de är otroligt duktiga, många har en relevant profession bakom sig och det intressanta är hur de fullgör sina uppdrag snarare än siffran som visar hur många uppdrag de har", säger han.

Foto: Johannes Widergren/kollage

Vimmerby2023-03-21 17:00

Som Vimmerby tidning tidigare berättat så saknas det, enligt överförmyndaren Peter Fjällgård (V), mellan 40 och 50 gode män och förvaltare i kommunen och i en tidigare artikel benämnde han bristen som "akut". En konsekvens av bristen är att flera av de ställföreträdare som vill ta uppdrag har långt fler än vad som rekommenderas av företrädare från God man- och förvaltarföreningarna RFS och RGMF.

Vimmerby Tidning har granskat en god man som har minst 60, och sannolikt många fler, aktiva uppdrag. När tidningen träffar kommunjuristen Peter Olsson säger han det finns fler ställföreträdare i kommunen som har lika många uppdrag som den granskade gode mannen, men menar också att siffrorna i sig inte utgör något problem.

– Det blir missvisande att tala om siffror eftersom de har åtta timmar mer per dag än alla andra, det här är vad de jobbar med. Vi anlitar fler sådana personer och de är otroligt duktiga, många har en relevant profession bakom sig och det intressanta är hur de fullgör sina uppdrag snarare än siffran som visar hur många uppdrag de har, säger han.

undefined
Vimmerby Tidning har sedan i höstas publicerat en rad artiklar utifrån ett ärende med en god man som har minst 60 aktiva uppdrag.

Samtidigt, menar kommunjuristen, kan det trots allt leda till bekymmer när en enskild god man eller förvaltare har många ärenden.

– Det finns andra baksidor och det är ju om någonting skulle hända den personen, det är en svaghet. Om en person med exempelvis 15 uppdrag som god man eller förvaltare hamnar i en situation som gör att hen inte kan göra uppdragen, det kan vara att de ska flytta utomlands eller blir påkörda av en bil eller vadsomhelst, då har vi ingen ersättare direkt, säger han.

undefined
Kommunjuristen Peter Olsson menar att ställföreträdare med ett stort antal uppdrag kan innebär en sårbarhet. Om något skulle hända som gör att personen inte längre kan göra sina uppdrag finns inte nödvändigtvis en ersättare tillgänglig.

Det finns enligt kommunjuristen flera saker som gör att vissa gode män, likt den Vimmerby Tidning granskat, klarar många uppdrag. Bland annat har många av dem upprättat en automatiserad verksamhet kring årsredovisningarna, som görs med hjälp av datorprogram. Tack vare sin erfarenhet behöver många av dem, enligt Peter Olsson, exempelvis inte heller lägga tid på att kontakta myndigheter eller på annat sätt söka information eftersom de redan kan svara på många olika frågor.

– De som har många uppdrag får exakt samma arvode som alla andra, enligt SKR:s normaltaxa. De har inga speciallöner utan samma procentsatser gäller. Vi är väldigt tacksamma för att de finns, de tar sådana uppdrag som ingen annan vill ha, säger Peter Olsson.  

undefined
"Att fika och vara kompis är inte en del av godmanskapet utan i så fall får man ansöka om att få en kontaktperson. Förr i tiden var det nog mer så och det finns såklart inget som hindrar det idag heller men det ger en felaktig bild av vår verksamhet om anhöriga tror att en god mans uppdrag är att umgås", kommunjuristen Peter Olsson.

I en tidigare intervju berättade Carina Jönsson, vice ordförande i God man och förvaltarföreningen i Västra Östergötland, att hon inte förstår hur en god man kan hinna med 60 uppdrag och att hon själv försöker träffa sina tre huvudmän kontinuerligt, besöka dem i deras hem och gå ut och fika tillsammans. Enligt kommunjuristen Peter Olsson ingår inte kaffedrickande i en god mans uppdrag.

– Att fika och vara kompis är inte en del av godmanskapet utan i så fall får man ansöka om att få en kontaktperson. Förr i tiden var det nog mer så och det finns såklart inget som hindrar det idag heller men det ger en felaktig bild av vår verksamhet om anhöriga tror att en god mans uppdrag är att umgås, säger han. 

Peter Olsson berättar också att alla ställföreträdare står under aktiv granskning. Grundkravet är att man klarar en lämplighetsprövning med utdrag ur belastningsregistret, från kronofogden och från socialtjänsten. De här utdragen görs sedan två gånger per år. 

God man och förvaltare

God man

Att få en god man är vanligtvis en frivillig åtgärd och man går själv med på att tingsrätten utser en god man. Om den som behöver hjälp inte förstår vad det innebär att ha en god man, kan ett läkarintyg eller liknande behövas för att tingsrätten ska besluta. 

Förvaltare

Om det inte är tillräckligt med en god man kan tingsrätten utse en förvaltare. Det är en tvångsåtgärd och rätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!