Vem fÄr gÄ pÄ sitt barns skolavslutning?

Hur blir det med skolavslutningarna i Ă„r, och fĂ„r förĂ€ldrarna vara med? Svaret Ă€r att skolorna i Vimmerby kommun gör olika och hĂ€r listar Vimmerby Tidning de olika riktlinjerna – skola för skola.

Om vÄrdnadshavare fÄr komma och titta pÄ barnens skolavslutning eller inte rÄder det olika bud om pÄ skolorna runt om i kommunen. FrÀmst beror det pÄ att anhöriga inte alltid fÄr plats. Bilden Àr tagen i Vimmerby 2022.

Om vÄrdnadshavare fÄr komma och titta pÄ barnens skolavslutning eller inte rÄder det olika bud om pÄ skolorna runt om i kommunen. FrÀmst beror det pÄ att anhöriga inte alltid fÄr plats. Bilden Àr tagen i Vimmerby 2022.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2023-05-31 19:00

Skolavslutningarna hÄlls 15-16 juni.

BRÄNNEBRO OCH STOREBRO

PÄ BrÀnnebro skola och Storebro skola hÄlls avslutningarna i Södra Vi kyrka pÄ fredagen respektive i Storebroparken pÄ torsdagskvÀllen.

– FörĂ€ldrarna Ă€r sjĂ€lvklart inbjudna att titta. Bortsett frĂ„n de Ă„ren dĂ„ vi hade pandemi och inte kunde samla folk sĂ„ har vi alltid haft öppet för bĂ„de förĂ€ldrar och andra slĂ€ktingar. VĂ„ra skolor Ă€r inte lika stora och det finns gott om plats i kyrkan och i parken, sĂ€ger Hetem Begu, rektor pĂ„ Storebro skola och BrĂ€nnebro skola.

RUMSKULLA

PÄ Rumskulla skola har man skolavslutning i kyrkan pÄ torsdagskvÀllen och efter det gÄr man till hembygdsparken och fikar.

– Under pandemin var vi ju bara ute och hade inga förĂ€ldrar med, men i Ă„r har vi bjudit in alla förĂ€ldrar som vill att vara med i kyrkan. Det Ă€r en sĂ„ liten skola och alla fĂ„r plats. Vi hade faktiskt med eleverna i den hĂ€r diskussionen och demokratiskt blev det ett beslut om att ha avslutningen i kyrkan. Flera elever har ju varit med om bĂ„de det och hembygdsparken innan, sĂ€ger skolans bitrĂ€dande rektor Åsa Fastmarken.

undefined
"Alla förÀldrar som vill fÄr komma, ibland Àr det kanske inte möjligt att göra det men för oss Àr det möjligt", sÀger Torbjörn Sandberg, rektor pÄ Södra Vi och Djursdalas skolor, som bÄda hÄller sina avslutningar i orternas kyrkor.

SÖDRA VI OCH DJURSDALA

Även pĂ„ skolorna i Södra Vi och Djursdala Ă€r förĂ€ldrar inbjudna till skolavslutningen.

– Vi kommer att ha de officiella offentliga avslutningarna pĂ„ torsdagkvĂ€llen, i Djursdala kyrka och i Södra Vi kyrka. Alla förĂ€ldrar som vill fĂ„r komma, ibland Ă€r det kanske inte möjligt att göra det men för oss Ă€r det möjligt. I kyrkan har man varit genom mĂ„nga generationer och det Ă€r en plats som rymmer mĂ„nga. Vill man vara vĂ€dersĂ€ker sĂ„ har vi inte heller sĂ€rskilt mĂ„nga alternativ hĂ€r och jag tycker att det kĂ€nns gott att göra som pĂ„ den gamla goda tiden, sĂ€ger rektorn Torbjörn Sandberg.

ASTRID LINDGRENS SKOLA

PÄ AL-skolan har man slÀppt pandemitÀnket, berÀttar rektorn Anna Ljungqvist. Men eftersom det blir sÄ mÄnga elever i Vimmerby kyrka fÄr vÄrdnadshavare och anhöriga inte plats.

– Ett tag delade vi upp klasserna och körde F-3 och 4-6 för sig, men vi tycker att det Ă€r skönt att fĂ„ köra alla Ă„rskurser tillsammans. Kyrkan har en maxgrĂ€ns pĂ„ ungefĂ€r 600 och Ă€ven nĂ€r vi delade upp eleverna var det svĂ„rt att hĂ„lla. Kyrkan Ă€r fin och samtidigt den enda lokalen dĂ€r vi alla kan fĂ„ plats. Efter kyrkan marscherar vi i Ă„r vidare till KĂ€llĂ€ngsparken, dĂ€r Ă€r alla anhöriga som vill vĂ€lkomna och det kommer ocksĂ„ att framföras nĂ„gon sĂ„ng. Det hĂ€r har förĂ€ldrarna fĂ„tt ett utskick om och jag har inte fĂ„tt till mig att vi ska ha fĂ„tt nĂ„gra stora reaktioner, sĂ€ger Anna Ljungqvist. 

undefined
PÄ AL-skolans avslutning i Vimmerby kyrka fÄr förÀldrarna inte plats. "Efter kyrkan marscherar vi i Är vidare till KÀllÀngsparken, dÀr Àr alla anhöriga som vill vÀlkomna och det kommer ocksÄ att framföras nÄgon sÄng, sÀger rektorn Anna Ljungqvist.

VIMARSKOLAN

För förskolan till sjÀtteklass, samt grundsÀrskolan, Àger skolavslutningarna rum i skolans idrottshall pÄ fredagsmorgonen.

– Sexornas vĂ„rdnadshavare Ă€r vĂ€lkomna att titta. Vi har inte utrymme för fler, dĂ„ gĂ„r vi över maxantalet. Det var under pandemin som vi började titta pĂ„ maxantal i klassrum och idrottshall och dĂ„ sĂ„g vi att vi hade brutit grĂ€nsen rejĂ€lt innan. Nu tar vi in sĂ„ mĂ„nga vi kan men hĂ„ller oss till reglerna. I Ă„r har vi inte fĂ„tt nĂ„gra reaktioner men förra Ă„ret var det en del som var besvikna, men vi har de lokaler vi har, sĂ€ger Eva Grundemo, rektor för Ă„rskurs 1-6 pĂ„ Vimarskolan.

FRÖDINGE OCH TUNA

För Frödinge och Tuna skola blir det skolavslutning i kyrkan pĂ„ torsdagskvĂ€llen. 

– Vi har sagt att vĂ„rdnadshavare fĂ„r komma och titta, i mĂ„n av plats givetvis, men kyrkan Ă€r ganska rymlig sĂ„ det brukar inte vara nĂ„gra problem, sĂ€ger rektorn Diala Eliasson.

LÀsÄret 2023

VÄrterminen pÄgÄr fram till den 16 juni, innan dess Àr det lovdag den 5 juni.

Höstterminen startar den 21 augusti och pÄgÄr fram till 21 december.

KĂ€lla: Vimmerby kommun

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!