Efter krisåret – så rustar besöksnäringen för sommaren

"Vi tror såklart på att det blir en sommar, men kanske inte en full sommar", säger Linda Edlund på Stadshotellet.

"Många klumpar släppte när ALV sa att de skulle öppna, vi räknar med att ca 80 procent av våra gäster kommer för ALV", berättar paret Wolmeryd och Thorstensson.

"Många klumpar släppte när ALV sa att de skulle öppna, vi räknar med att ca 80 procent av våra gäster kommer för ALV", berättar paret Wolmeryd och Thorstensson.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-03-21 21:00

Avgörande för besöksnäringen i Vimmerby har varit att "dragloket" Astrid Lindgrens Värld meddelat att de öppnar. Men mycket är fortfarande osäkert och lokala aktörer förbereder sig på olika sätt.

Förberedelserna är i full gång på Smålandsbyn.

– Efter sportlovet började det boka på lite men har varit väldigt stiltje. Många är väldigt försiktiga och de bokningar vi har är nästan uteslutande från den svenska marknaden. Det är någon enstaka dansk i slutet av juli. Det kan nog bli så att flera bokar i sista sekund, säger Robert Soowik Smålandsbyn.

Osäkerheten kring pandemin gör att några bromsar men Björkbacken gasar.

– Vi rekryterar fullt, vi håller inte tillbaka där utan vi behöver vår personal för att driva anläggningen. Vi har en väldigt stor och utspridd anläggning, här finns det gott om plats. Vi har en bra plan och en skön feeling, säger Anneli Rimås vice VD.

– Det vi lärde oss från förra sommaren är att det bokar på sent men vi planerar för att öppna upp hela anläggningen. 

På Stadshotellet är man mer återhållsam.

– Just nu är det rätt fattigt med bokningar, de flesta väntar nog på att ALV släpper sina biljetter.  Det är svårplanerat. Vi rekryterar återhållsamt, gör förberedelser och tror såklart på att det blir en sommar, men kanske inte en full sommar, säger Linda Edlund boknings- och receptionsansvarig.

Bokningarna har kommit igång på Oxgården men det blir en del förändringar.

– Det blir väldigt sårbart att bygga sin verksamhet kring en besöksattraktion så det vi gör annorlunda i år är att även marknadsföra andra alternativ bättre. Till exempel maten eller vandringsleder, säger Staffan Samuelson VD.

– Men den stora skillnaden är att alla vill ha en flexibel bokning, så nu erbjuder vi avbokningsskydd.

Vimmerby camping renoverar och bokningarna bokstavligen rullar in.

– Vi vill kunna ge en bättre gästupplevelse i receptionen med en mer effektiv incheckning och vi också ökar storleken på restaurangen, säger ägarna Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd.

– Vi har nog 12 förbokningar i påsk vilket är ovanligt. Bullerby cup är fullt faktiskt, ganska precis så som det brukar se ut. I övrigt är det iskallt. Sedan har vi även en trogen skara från semesterracet som bokar upp tidigt, det gillar vi.

– Nu kommer det blir bra. Det blir inte som 2019 men i år har vi i alla fall en chans till värme, avslutar Wolmeryd.

"Vi öppnar den 28 maj igen efter att vi drog i handbromsen redan för ett år sedan", säger Robert Soowik på Smålandsbyn.
"Vi öppnar den 28 maj igen efter att vi drog i handbromsen redan för ett år sedan", säger Robert Soowik på Smålandsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!