Deltavarianten dominerar nu i lÀnet

"Vi Àr i ett skifte dÀr deltavarianten nu dominerar i lÀnet." Det menar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddlÀkare i Kalmar lÀn.

"Det finns en teorietisk möjlighet att det kommer ytterliggare varianter", sÀger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddlÀkare i Kalmar lÀn.

"Det finns en teorietisk möjlighet att det kommer ytterliggare varianter", sÀger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddlÀkare i Kalmar lÀn.

Foto: TT / Region Kalmar

Vimmerby2021-07-20 19:00

– Det har gĂ„tt vĂ€ldigt fort. Vi hade alfavarianten hela vĂ„ren och den slog till snabbt ocksĂ„. Men nu Ă€r det deltavarianten som tagit över, berĂ€ttar Lisa LabbĂ© Sandelin.

Resultaten frĂ„n vecka 26 visar att tvĂ„ tredjedelar av fallen bekrĂ€ftade med covid-19 var deltavarianten. 

– Det Ă€r nĂ„gra veckors efterslĂ€ppning pĂ„ typningarna men vecka 26 har jag en bra samlad bild för. Deltavarianten Ă€r vĂ€ldigt mycket mer smittsam Ă€n tidigare varianter. Det kommer alltid att vara en variant som Ă€r mest framgĂ„ngsrik, det Ă€r sĂ„ det fungerar med evolutionen.

Hur mĂ„nga av fallen som berörde Vimmerbybor och Hultsfredsbor kan hon inte sĂ€ga. 

– Vi har stabiliserat oss pĂ„ 25 fall per vecka i lĂ€net under den senaste tiden. SĂ„ bra har vi inte legat pĂ„ lĂ€nge. Men eftersom det Ă€r sĂ„ fĂ„ har vi inte statistik för deltavarianten per kommun, det hade nĂ€stan blivit pĂ„ individnivĂ„. DĂ€remot skulle jag inte sĂ€ga att lĂ€get Ă€r över. Det Ă€r mycket möjlig att det under ett par Ă„r kommer att poppa upp nya varianter som utmanar oss pĂ„ olika sĂ€tt. 

En farhĂ„ga Ă€r att det ska komma varianter som Ă€r motstĂ„ndskraftiga mot de nuvarande vaccinerna. 

– Vi har diskuterat att vi genom vaccinering kanske selekterar fram de varianter som Ă€r motstĂ„ndskraftiga mot vaccin. Skulle det vara sĂ„ gĂ„r de nya vaccinerna att skrĂ€ddarsy och anpassa pĂ„ kort tid. Men det kan betyda att vi dĂ„ behöver vaccinera Ă„tminstone riskgrupperna en gĂ„ng till. Nu Ă€r det viruset som har taktpinnen och kommer ha det under lĂ€gre tid framöver.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!