Campingens drag i kristider: Satsar på "hemester"

Årets sommarsäsong ser ut att bli helt olik förra årets på Vimmerby camping. Men ägarparet Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd satsar för att locka Vimmerbybor att hemestra.

"Allting löser sig på ett eller annat sätt, man får bara ändra om och tänka om." säger Elisabeth Wolmeryd. Här står paret på det nya konstgräset för minigolfen.

"Allting löser sig på ett eller annat sätt, man får bara ändra om och tänka om." säger Elisabeth Wolmeryd. Här står paret på det nya konstgräset för minigolfen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-05-08 18:00

Årets sommar blir den andra säsongen för paret och vad som såg ut att bli en rekordsäsong i februari ändrades på bara en dag.

– I februari, innan vi kom in på den här mörka torsdagen, så låg vi ungefär 60 procent upp på bokningsläget kontra ifjol, säger Hampus Thorstensson. 

– Vi var ju fullbokade nu fram till för bara några veckor sedan, på kristihimmelsfärds-helgen. Så det är ju avbokningar som har skett nu för att Astrid Lindgrens Värld inte öppnar och också och att det är som det är; att tyskarna inte får komma, berättar Elisabeth Wolmeryd.

Men trots det har paret inte låtit sig nedslås utan istället valt att prioritera nya saker att satsa på. Minigolfbanan rustas upp med uppfräschade banor och konstgräs. Närmre stranden byggs just nu en rejäl glasskiosk på hjul.

Fokus ligger på "hemester", att få kommunens invånare att semestra på hemmaplan.

Vad är de största utmaningarna med att få folk att "hemestra"?

– Utmaningen för oss är inte att få hit folk för vi vet ju att folk kommer till stranden ändå. Utmaningen för oss är att kanske få de att stanna över och bo kvar. Men för Vimmerby som stad så tror jag det är jätteviktigt att folk kommer ut och får gå Tuna Lövskog och passa på att stanna en natt på ställplatserna där, eller traska runt Djursdalarundan och besöka musteriet. Då får man se de här sakerna som vi ska sälja till turisterna nästa år igen, säger Hampus Thorstensson. 

Att klara sig en säsong på bara "hemestrande" besökare tror Hampus Thorstensson är möjligt.

– Vi skulle nog klara ett år, vi hade ett så pass bra förra år, så vi har en liten buffert. Det är inget som gör att vi kommer stå stadiga jättelänge men utan nya investeringar och sådana saker så kommer vi nog kunna köra vidare en stund.

Corona-utbrottet har inte bara fört med sig negativa följder. Ett starkare samarbete mellan aktörer i näringslivet och politiken är en av de positiva följderna, menar Thorstensson.

– Jag tror verkligen att det här är starten på det största samarbetet som går att skapa, säger han.

– Alla har blivit mer samspelta, vill jobba ihop. Det tycker jag är mäktigt att se hur många olika företag, speciellt i Vimmerbytillsammans, hur olika företag kan gå ihop och bli så starka tillsammans, säger Elisabeth Wolmeryd.

Bygget är i full gång av den nya glasskiosken. Man hoppas kunna öppna den till 1 juni.
Bygget är i full gång av den nya glasskiosken. Man hoppas kunna öppna den till 1 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!