Begränsningar för privatpersoner

Nyårsafton innebär fest och glädje för många, men för andra rädsla och skador.

Vimmerby ligger i kategori 2, begränsningar för privatpersoner, men har inte ställt in det kommunala fyrverkeriet.

Vimmerby ligger i kategori 2, begränsningar för privatpersoner, men har inte ställt in det kommunala fyrverkeriet.

Foto: Terje Bendiksby

Vimmerby2019-12-28 12:00

Det är från och med i juni i år förbjudet att skjuta raket på styrpinne utan tillstånd. Däremot är det fortfarande fullt lagligt att använda till exempel fyrverkeritårtor, marksnurror och bengaliska eldar. Det är alltså inte något generellt fyrverkeriförbud det handlar om, utan enbart ett förbud mot att skjuta raketer med styrpinne utan tillstånd.

Brandmästaren Roger Linder i Vimmerby berättar att det händer då och då att brandkåren i Vimmerby har fått rycka ut till följd av raketer som kan hamna olyckligt, även de utan styrpinnar.

– Vi har varit ute på lite såna saker. Allt är ju farligt om det inte handskas på rätt sätt enligt rekommendationer. Gör man rätt så ska det ju vara mindre risk. Jag har inte statistik för hela Sverige men här i Vimmerby har det förekommit vid enstaka tillfällen. Sen är det ju så att man ska följa de kommunala reglerna,  de lokala ordningsföreskrifterna, paragraf 21.

På Ica supermarket Vimmerby säljer man inga raketer alls och så resonerar idag de flesta butiker i Vimmerby.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Det är väl framför allt av omsorg för vårt djurliv, det är det som det handlar om, säger butikschefen Dennis Dahlin.

Det påverkar inte butiken då de så länge de haft butiken valt att inte sälja raketer alls. Att det skulle på påverka försäljningen spelar honom ingen roll. 

– Inget vi reflekterar över, det är en matbutik och det är det vi ska hålla på med.

Några som gläds åt att åtgärderna blir allt fler runt om i landet för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur är Djurens rätt. 

– Djur blir väldigt skrämda, många, av ljudet och jag tror även vibrationerna bidrar. Det kan göra att de blir traumatiserade och fysiskt skadade när det försöker fly undan från det otäcka. Det kan ju sitta i ganska länge, jag har själv en katt och han är rädd i flera dagar, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens rätt.

Hon berättar att det finns många kommuner som har hittat andra sätt än att skjuta raketer som till exempel olika ljusshower och levande musik, och Cecilia Mille är glad över detta.  De får mycket väl godkänt i deras granskning, 

– Vi ser positivt på att det blivit en så stor ökning av att kommuner tagit ett steg i rätt riktning och begränsat för privatpersoner och kommuner,  det är stor skillnad från förra året. Då var det ungefär 20 procent  som hade någon typ av begränsning och nu är det runt 50 procent, säger Mille. 

Varje år skräms många husdjur av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest.
Varje år skräms många husdjur av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om