Asllani Court redo inför invigningen

"Ingenting är omöjligt" – det är känslan som Vimmerby IF vill förmedla med den nya konstgräsplanen, tillika hyllningen till Kosovare Asllani.

Värdeorden för Asllani Cpurt.

Värdeorden för Asllani Cpurt.

Foto:

Vimmerby2018-05-19 08:35

Det var här det började för fotbollsspelaren Kosovare Asllani, på en fotbollsplan i bostadsområdet Bullerbyn i Vimmerby.

– Hon har berättat att hon fick höra att det var ingen idé – man kunde ändå inte göra karriär som damfotbollsspelare, säger David Lindgren, VIF:s projektledare för miljonsatsningen Asllani Court.

– Just därför är det så viktigt att förmedla den känslan – att allt faktiskt är möjligt.

Tidigare i år fick markägaren Vimarhem bygglov för att renovera den gamla fotbollsplanen. En tid senare överklagades dock projektet av en privatperson som bland annat menade att kommunen utnyttjade Asllanis namn samt att boendemiljön skulle störas av belysningen vid fotbollsplanen. Men Vimmerby IF, som driver projektet och som har ett nyttjandeavtal med Vimarhem, valde att fortsätta ändå.

– Vi har ju byggt på egen risk. Vad jag vet har länsstyrelsen inte hunnit ta upp ärendet än så läget är väl oförändrat, säger David Lindgren.

Den senaste månaden har arbetet pågått för att färdigställa konstgräsplanen. Sargen har rustats upp och målats, nya mål har installerats och nytt underlag har skapats.

– Det är en helt ny typ av konstgräs som gör att man kan träna även med vanliga gympaskor, man måste inte ha speciella fotbollsskor.

Graffitimålningar av Kosovare Asllani gjorda av konstnären John Beijer har satts upp och bokstaven "A" har installerats vid entrén till planen.

– Vid entrén kommer det även sättas upp en skylt med hälsning från Kosovare vid invigningen, säger David Lindgren.

Projektet har kostat omkring en miljon kronor. Syftet med renoveringen av konstgräsplanen har varit att locka fler barn att spela fotboll i området.

– Vi har haft vår verksamhet med olika sociala projekt här. Vi såg det här som en bra chans att rusta upp planen som ändå används ganska regelbundet. Samtidigt som vi väljer att lyfta en kvinnlig förebild, något som verkligen behövs för tjejer.

På måndag anordnas den årliga Bullerbydagen. Då invigs även fotbollsplanen och Kosovare Asllani kommer då att vara på plats.

– Vimmerby IF kommer att samla sina lag och gå en gemensam marsch från torget till fotbollsplanen.

David Lindgren har arbetat med projektet i ungefär ett års tid.

Hur känns det att projektet nu börjar ta form?

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu är i mål – nästan i alla fall.

David Lindgren vid den nya konstgräsplanen. "Här kan man spela med bara gympaskor".
David Lindgren vid den nya konstgräsplanen. "Här kan man spela med bara gympaskor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!