ALVs permitterade djur "De kommer ut och motionerar"

Vanligvis underhåller de tusentals besökare. Nu blir det istället motion eller lugnt lunkade som gäller för djuren hos ALV.

Lilla Gubben är permitterad som resten av djuren på Astrid Lindgrens Värld. "De gör ingenting i jämförelse med vad de brukar göra" menar VD Jocke Johansson.

Lilla Gubben är permitterad som resten av djuren på Astrid Lindgrens Värld. "De gör ingenting i jämförelse med vad de brukar göra" menar VD Jocke Johansson.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2020-08-19 20:00

– De gör ingenting jämförelse med vad de brukar göra, berättar VD Jocke Johansson på Astrid Lindgrens Värld.

– De är som många av oss andra permitterade. Men till skillnad från oss kanske de inte lider lika mycket av det. Djurskötarna är ute och rider med hästarna för att de inte ska tappa formen, duvorna är ute och flyger några tillfällen per dag.

undefined
Vanligtvis uppträdder hästarna på Astrid Lindgrens Värld framför ögonen på tusentals. Nu rids och motioneras de av djurtränarna för att hålla formen till nästa sommar.

Själva har Astrid Lindgrens Värld hästar, grisar och duvor. Kor, får, höns och ankor har Johan Linder i drygt fem år försett parken med. Istället för att vara omkring tusentals besökare vankar, lunkar, pickar de sig omkring trädgård och betesmark i Gullringen. 

– De har det bra här också, menar Johan Linder. 

– Jag hade redan mina andra djur hemma på gården så skillnaden blev bara att de blev lite fler. Sedan har det varit ett bra växtår så det har funnits gott om mat för dem. Så för mig har det inte ställt till det. Det är nog värre för ALV, de har kostnader hela året för djuren utan att de i år har gjort något jobb.

undefined
”Hon har alltid varit lite nyfiken och brukar komma fram, slika på mig och buffas lite.” berättar Johan Linder.

Men trots löpande kostnader menar Jocke Johansson att det inte ens varit uppe för diskussion att göra sig av med djuren. 

–Man kan tycka att det är långt fram till nästa maj men att växla ner det nu för att sedan växla på det är ett alldeles för stort och osäkert arbete. Vi behöver ha väldigt kunniga hästar som är vana att bli rida av skådespelare som inte alltid är så vana ryttare. En del måste ha ridlektioner när de kommer. Så när vi har hästar som fungerar bra vill vi inte göra oss av med dem, det hade varit alldeles för kortsiktigt tänkt. Även om det så klart är mycket pengar i en häst, mellan 50 000–100 000 kronor vid inköp. Så på våra tio hästar är det ganska mycket pengar.

undefined
"Matar jag fåren varje dag så vrölar de varje gång de ser folk. För att de inte ska vara så skrikiga har vi dragit ner på antalet som går inne på ALV. Då kan de äta sig mätta själva." Johan Linder

Lugna och socialt tränade djur är även något som Johan Linder varje år försöker välja ut till parken. 

–Man vill inte ha att de blir rädda, springer bort och lägger sig i andra änden av hagen. Så jag brukar välja ut de individer som är nyfikna och vill komma fram men som inte är stimmiga.

Att djuren håller sig lugna trots att besökarna flockas omkring dem menar han beror på att de socialiseras under vintern. 

– Då går jag inne hos dem flera gånger per dag. Så de flesta vänjer sig mycket vid att ha människor omkring. Jag brukar faktiskt inte märka någon skillnad på dem under tiden de är inne i parken och hemma. Jag är ju ansvarig för dem så jag går där och tittar till dem rätt ofta.

”De är lugna och fina. Precis sådana djur som passar att ha på ett ställe som ALV.” menar Johan Linder som väljer ut vilka individer som ska spendare sommaren på ALV.
”De är lugna och fina. Precis sådana djur som passar att ha på ett ställe som ALV.” menar Johan Linder som väljer ut vilka individer som ska spendare sommaren på ALV.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!