"Vi får ha is i magen helt enkelt."

I husbranschen har effekterna från en orolig världsmarknad ännu inte slagit in. "Det är helt omöjligt att få en bild av hur det här kommer att påverka oss, mer än att det kommer att påverka oss."

"Vi har inte fått några indikationer på att kunder eller samarbetspartner ställer in sina byggnationer." säger Joakim Ivarsson, VD på Vimmerbyhus.

"Vi har inte fått några indikationer på att kunder eller samarbetspartner ställer in sina byggnationer." säger Joakim Ivarsson, VD på Vimmerbyhus.

Foto: Arkiv

Vimmerby kommun2020-03-24 11:00

Det säger Joakim Ivarsson, VD på Vimmerbyhus. 

Driften är säkerställd för några månader framöver tack vare en god orderstock. Men läget kan förändras snabbt i osäkra tider.

– Vi vet ju inte om underleverantörer kommer kunna leverera till oss, får dem personalbortfall eller materialbrist i sin tur, hur de påverkar oss. Vi har inte fått några indikationer på att någon har bekymmer i dagsläget, säger Joakim Ivarsson.

Han betonar vikten av att behålla lugnet. 

– I någon form så får man sitta ner lugnt i båten och se vart den flyter, det är omöjligt idag att styra den, utan vi får ha is i magen helt enkelt.

På BoKlok märker man att kunder är mer avvaktande.

"Det är dock för tidigt att säga vilka konsekvenserna av Corona blir på längre sikt. Vi genomför en rad åtgärder för att våra kunder ska kunna känna sig trygga. Vi anpassar visningar och andra kundevenemang så att de följer myndigheternas rekommendationer och gör det möjligt för kunderna att slutföra sina bostadsköp via digitala kanaler." skriver Sacha Pardon, pressansvarig på BoKlok, i ett mail.

I nuläget har man ingen ökad sjukfrånvaro på fabriken i Gullringen eller på BoKlok i stort enligt Sacha Pardon. 

"Vi arbetar mycket målmedvetet med att förhindra spridning. Det finns till exempel självklart tillgång till handsprit i fabriken och på våra kontor och vi säkerställer löpande information internt och till våra kunder. Känner någon sig minsta krasslig ber vi den personen att stanna hemma. Vi har dessutom utökat arbetsmiljöskyddsronder i Gullringen till att även omfatta smittspridning."

Inte heller på Vimmerbyhus har man märkt av ökad sjukfrånvaro.

– Nej, inte i sjukdom, men däremot i försiktighetsåtgärder. Vi har några som jobbar hemma där vi har själva tagit till enligt de restriktioner som kommit. Har man lite förkylningssymtom så ska man vara hemma, säger Ivarsson. 

Trots det osäkra läget för många företag just nu ser Vimmerbyhus ljust på framtiden. 

– 6-8 månader framåt ser goda ut, vi tror på det starkt. Vi har fortfarande ett behov av hus, eller bostäder i Sverige, säger Ivarsson. 

BoKlok ser också positivt på framtiden.

"Behovet av bostäder för människor med vanliga plånböcker är fortsatt stort och vi har en viktig roll att fylla. Vi ser även ett stort intresse för husbyggande i trä." skriver Sacha Pardon. 

På BoKloks anläggning i Gullringen har man inte märkt av någon ökad sjukfrånvaro bland personalen. (Bilden är en genrebild)
På BoKloks anläggning i Gullringen har man inte märkt av någon ökad sjukfrånvaro bland personalen. (Bilden är en genrebild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!