Ny plan för gatan – efter kritiken

Detaljplanen för Stubingränd är just nu ute för en andra granskning efter att ha uppdaterats efter den första rundan synpunkter.

På den uppdaterade detaljplanen har en gångväg från Kompassen till nya gatan lagts till samt en naturremsa mellan Stubingränd och Kompassen.

På den uppdaterade detaljplanen har en gångväg från Kompassen till nya gatan lagts till samt en naturremsa mellan Stubingränd och Kompassen.

Foto: Vimmerby Kommun

Vimmerby kommun2020-02-12 06:00

Enligt Stefan Khoo, planeringsarkitekt på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning, har en del synpunkter kommit in från boende i kvarteret Kompassen som gränsar till Stubingränd. Bland synpunkterna fanns en efterfrågan på en gångväg från Kompassgränd till den nya gatan. 

– De ville ha en gångväg ner för barnen så de slapp korsa Snokebovägen två gånger. På den första planen fanns det inget utrymme för det, så nu planerar vi för att det ska kunna byggas en ny gångväg från Kompassen ner mot den nya gatan så att barnen ska kunna ta sig till lekplatsen som ligger en bit bort där, säger han.

Ett önskemål om ett större avstånd mellan husen i Kompassen och de nya husen i Stubingränd har också kommit in och tagits hänsyn till i den uppdaterade planen.

– Vi ökade avståndet lite och skapade en buffertzon, en liten naturremsa mellan boende på Kompassen och Stubingränd, säger Stefan Khoo.

Hela detaljplanen omfattar cirka 28 700 kvadratmeter och 11 600 av dem är avsedda för bostäder. En stor del av området är avsedda för naturområden. 

– Det är ett sumpmarksområde, vi tar med det för att kunna skydda det, säger Stefan Khoo. 

Hur många tomter beräknas det bli i området?

– Eftersom den här detaljplanen är flexibel så kan det bli villor eller radhus eller till och med lägenheter. Men om det till exempel blir villor så kan man räkna med att det blir 9-10 tomter. Det beror helt på vad det blir för slags bostadstyper. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!