Viktigt att inte gripas av panik

Läste i denna tidning under rubriken "vi måste rida ut den här stormen" att det är så gott som folktomt på torget och vi kan bara instämma i detta.

Gatorna ligger öde i Vimmerby till följd av coronakrisen.

Gatorna ligger öde i Vimmerby till följd av coronakrisen.

Foto: Sofie Olsson

Insändare2020-03-25 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som genom ett trollslag, från ett livligt Vimmerby med välbesökta restauranger och caféer är det nu nästintill öde. Själv skulle jag tillsammans med partikamrater ta en lunch på en av stadens restauranger i fredags. För ett par veckor sedan var det fullsatt så gästerna fick vänta på ledigt bord, nu, nästan tomt på gäster. Caféer och affärer likadant. 

Coronaviruset är en exceptionell situation som vi aldrig skådat förut men det allra viktigaste i den situation som råder är att försöka skydda de mest utsatta mot smittan medan vi övriga bör och ska leva så normalt som möjligt, gå ut och äta, ta en fika, gå till hårfrisören eller gå och handla i vår vanliga matvarubutik utan att hamstra. Vi alla måste hjälpas åt att stötta våra lokala näringsidkare och näringslivet och det gör vi inte genom att isoleras. 

Ingen vet hur länge coronasmittan håller i sig men som Thomas Svärd, utvecklingschef i Vimmerby kommun säger, "det lokala näringslivet är beroende av att vi lever så normalt det bara går. Situationen känns overklig men vi måste rida ut stormen". 

Det viktigaste just nu i den svåra situation som råder är att ta det lugnt, inte gripas av panik, att skydda de mest utsatta för smittan, att hålla sig informerad genom kommunen eller andra kanaler och att försöka leva ett så normalt liv som vi gjorde innan covid-19 var här. Dit hör att kunna gå ut och äta en bit mat på restaurang, att gå och ta en fika, att gå till sin frisör och så vidare. Gör vi detta bidrar vi till att stötta våra lokala näringsidkare, inte genom att vi isolerar oss.

Anneli Jakobsson, ordförande SD Vimmerby 
Roger Andersson, vice ordförande SD Vimmerby 
Kjell Jakobsson, SD Vimmerby