Stölder ger färre anställda i handeln

Butiksstölder får många negativa konsekvenser. Nu planerar cityledaren Tobias Ahlstedt informationsträffar för gymnasie- och högstadieelever.

Cityledaren Tobias Ahlstedt tar initiativ till informationsträffar på högstadie- och gymnasieskolorna för att förebygga snatterier.

Cityledaren Tobias Ahlstedt tar initiativ till informationsträffar på högstadie- och gymnasieskolorna för att förebygga snatterier.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-09-04 06:00

Stölder och svinn är ett återkommande samtalsämne när Västerviks handelsnätverk träffas.

– Vi har pratat om det väldigt många gånger och frågan är hur vi kan stävja detta. Jag känner att bollen ligger väldigt mycket hos mig som cityledare, säger Tobias Ahlstedt som har efterfrågat information om hur mycket som stjäls från hyllorna i Västerviks butiker.

Hittills har tolv butiker lämnat in uppgifter. Stölderna motsvarar sex heltidstjänster per år, vilket motsvarar en halvtidstjänst per butik.

– Och det här är bara en bråkdel av alla butiker som finns i Västervik, säger Tobias Ahlstedt.

Joel Arnryd, butikschef på Hemköp i Västervik, är positiv till Tobias Ahlstedts initiativ. I butiken sker många stölder.

– Förra året hade vi 40 samtal hem till föräldrar som fick ta allvarliga samtal med sina barn, säger Joel Arnryd och tillägger att det sedan höstterminen började redan har skett flera snatterier.

– Vi har redan skickat hem ungdomar med polisbil till sina föräldrar.

Enligt Joel Arnryd får snatteri och stölder många konsekvenser.

– Om man snor och stjäl förstör man lite för sig själv. Man tar ju bort arbetstillfällen egentligen. Vi kan ju inte höja priserna om det stjäls mycket, vi måste snarare minska på kostnaderna och då är det personaltimmar vi minskar på.

Även kommunpolis Viktor Haglind är positiv.

– Jag tycker att det är jättebra förebyggande initiativ som öppnar upp för dialog. Man väljer att försöka påverka moraltänkande, normer och så vidare hos barnen. Att de förstår att om de snor någonting får det konsekvenser för den verksamheten, säger Viktor Haglind som dock vill påpeka att även vuxna stjäl.

Tobias Ahlstedt och Viktor Haglind har haft ett första samtal om hur problemet med stölder i butik kan angripas.

– Vi ska träffas och se om vi kan göra något tillsammans. Det finns flera sätt, ett exempel är konceptet Trygg i butik där man jobbar med både butiker, polis och säkerhetspersonal, säger Viktor Haglind.

Båda två är eniga om att information i skolor är en bra förebyggande åtgärd.

– Om man är över 15 kan det hända att man blir dömd för ringa stöld och det är så klart inte bra om man exempelvis vill arbeta hos en arbetsgivare som begär utdrag ur brottsregistret. Samtidigt ska man säga att livet inte är kört bara för att man begår ett misstag som barn, men det är en tydlig signal om att man kanske behöver hjälp eller stöttning, säger Viktor Haglind.

Tobias Ahlstedt har ännu inte kontaktat skolornas rektorer, han kommer att göra det de närmaste dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!