Opera i VĂ€stervik – för första gĂ„ngen pĂ„ mycket lĂ€nge

SÄvitt Torgil HöckergÄrd kÀnner till har det inte spelats en operaförestÀllning live i VÀstervik de senaste 35 Ären. Men i november blir det Puccini pÄ Bryggaren.

La Bohéme, i Malmö operas version. Rodolphe spelas av Tigran Hakobyan, MimÏ av Elin Eriksson. Utöver sju sÄngare finns tre musiker pÄ scen, som spelar cello, violin och piano.

La Bohéme, i Malmö operas version. Rodolphe spelas av Tigran Hakobyan, MimÏ av Elin Eriksson. Utöver sju sÄngare finns tre musiker pÄ scen, som spelar cello, violin och piano.

Foto: Pressbild

VĂ€stervik2022-09-16 21:00

– Opera Ă€r ganska smalt, men jag hoppas att nyfikenheten ska ta överhanden och att vi kan fylla salongen, sĂ€ger HöckergĂ„rd, ordförande i VĂ€sterviks riksteaterförening.

Det Àr Malmö operas uppsÀttning av "La Bohéme" som gör ett turnéstopp i VÀstervik den 5 november, med sju sÄngare och tre musiker.

Meningen var först att det i vÄras skulle bli en annan mindre kÀnd förestÀllning frÄn Malmöoperan, Bryggarens renovering sköt upp allt. Nu blir det alltsÄ en klassiker i genren, med duetten "SÄ kall ni Àr om handen" som det kanske mest kÀnda stycket.

undefined
Torgil HöckergÄrd, ordförande i VÀsterviks Riksteaterförening, berÀttar att operaförestÀllningen Àr en rejÀl ekonomisk satsning som möjliggörs av att kommunen lÄtit dom behÄlla pengar som var avsett för programpunkter under pandemin.

Det glesa programmet under pandemin har gjort att föreningen har kvar pengar till ett mer ambitiöst höstprogram 2022. Först ut blir en soppteater om Cornelis Vreeswijk den 30 september, med Mikael Edfelt.

Den 12 oktober blir det berÀttarteater pÄ MogÄrden i VrÄka, med Maria Arnadottir.

Sedan Ă„tervĂ€nder publikfavoriterna 123 Schtunk den 10 november med sin parodiska version av August Strindbergs "Dödsdansen". 

Den 24 november kommer sÄ Marianne Mörck med sin version av "Britt-Marie var hÀr", baserad pÄ Fredrik Backmans bok.

undefined
OperasÄngerskan och skÄdespelaren Marianne Mörck kommer till VÀstervik med sin enmansförestÀllning "Britt-Marie var hÀr", som ocksÄ filmatiserats med Pernilla August. Torgil HöckergÄrd berÀttar att den förvisso spelades i Oskarshamn förra Äret, men önskats hit av föreningens publik.

Nystarten för Bryggaren, och satsningen pĂ„ ett kulturkvarter som inletts, glĂ€der Torgil HöckergĂ„rd. Än gĂ€ller renoveringarna dock mest scenen och logerna, noterar han, sĂ„ publiken kommer att kĂ€nna igen sig. Stolarna byts först i vĂ„r. 

Tre barnförestÀllningar spelas ocksÄ i höst, bland annat Dotterbolagets "Oj, nu blev jag lite blyg" i Gunnebo den 19 november.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!