"Lagarna som stiftas i EU påverkar Sverige"

Valdeltagandet i EU-valet brukar vara betydligt lägre än det till riksdagen, trots att besluten som tas i EU påverkar oss alla. Men varför är det så?

På riksdagens hemsida finns information om hur EU arbetar och hur det påverkar oss här i Sverige.

På riksdagens hemsida finns information om hur EU arbetar och hur det påverkar oss här i Sverige.

Foto:

Västervik2019-05-14 20:00

Erik Wångmar är docent på Linnéuniversitetet och undervisar i politik och förvaltning. Han tror att en del i det låga valdeltagandet är att det som diskuteras och beslutas i EU känns långt borta.

– Men samtidigt är det inte så. Lagarna som stiftas i EU påverkar Sverige i högsta grad. Det påverkar oss när det gäller handel, konkurrens, upphandling, det påverkar landets ekonomiska utveckling och möjlighet för företag att etablera sig i andra länder, det påverkar klimatfrågor, flykting- och migrationsfrågor och brottsbekämpning, säger han.

– Sverige är med och påverkar i Europaparlamentet och det är vilka som sitter där som vi har en möjlighet att påverka genom att rösta.

En annan anledning till det låga valdeltagandet tror Erik Wångmar kan vara att politikerna är förhållandevis okända, jämfört med politikerna som kandiderar till riksdagen.

– Många ledande kandidater är okända för folk. En kollega till mig skämtade lite om att partierna skickar sina omplaceringsfall till EU och det ligger lite i det. Många av kandidaterna har liten, eller ingen riksdagserfarenhet. Några har gjort sig mer kända, men kanske inte på ett positivt sätt. Att identifiera sig och ha en åsikt om kandidaterna är svårare.

I EU bestämmer EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet tillsammans om EU:s lagar och regler. EU-kommissionen föreslår nya lagar. Ministerrådet och Europaparlamentet beslutar om dem. För att en lag ska bli till måste ministerrådet och Europaparlamentet vara överens. I ministerrådet deltar en minister för det område frågan gäller från var och ett av de 28 medlemsländerna. Är det en miljöfråga det ska beslutas om så är det miljöministrarna som är ansvariga och så vidare.

Här tycker Erik Wångmar att det finns ett demokratiskt underskott i EU.

– Det är det faktum att parlamentet inte har vetorätt som är problematisk.

– Samtidigt finns det många frågor som bör beslutas i samarbete med andra länder, och det är bra med en överordnad nivå.

Vad är ditt råd om man vill sätta sig in i EU:s frågor om man funderar på hur man ska rösta?

– Det finns EU-information på riksdagens hemsida. Läs på hur det fungerar. Titta sedan på vilka frågor partierna betonar i sina partiprogram.

De stora frågorna inför valet den 26 maj tror Erik Wångmar kommer vara klimatfrågan, samt flykting- och migrationsfrågor.

EU kan kännas långt borta, men lagarna som stiftas där påverkar våra liv i högsta grad, säger Erik Wångmar,  docent på Linnéuniversitetet som bland annat undervisar i politik.
EU kan kännas långt borta, men lagarna som stiftas där påverkar våra liv i högsta grad, säger Erik Wångmar, docent på Linnéuniversitetet som bland annat undervisar i politik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!