Snart premiär för fjärde Vårdnässpelen

På söndag är det premiär för årets upplaga av Vårdnässpelen. I år heter föreställningen "Drottningens skjorta - en 1600-talssåpa om människans (o)förnuft".

Ellen Fagius rollkaraktär är en fattig flicka som heter Fina.

Ellen Fagius rollkaraktär är en fattig flicka som heter Fina.

Foto: Lars-Göran Bexell

VÅRDNÄS2019-08-26 15:36

– Det är fjärde gången som vi sätter upp en föreställning här på hembygdsgården i Vårdnäs, säger Maria Winroth som tillsammans med Jonna Nyberg har skrivet manus till årets föreställning.

Handlingen utspelar sig år 1650, då den franske filosofen René Descartes befinner sig på Stockholms slott som hovfilosof till den vetgiriga drottningen Kristina.

– I drottningen ägo finns en mytomspunnen skjorta. Den här skjortan gör en resa till den östgötska landsbygden, där dess dragningskraft påverkar både adeln och arbetarna på Brokinds gård, säger Maria Winroth.

Skjortan blir en utgångspunkt för en absurd historia där kärlek, svartsjuka, galenskap och mordanklagelser blir ingredienser.

– Föreställningen ges i två akter. 18 skådespelare medverkar och så gör även Akademiska kören från Linköping och en musikensemble bestående av fem instrumentalister, säger Maria Winroth.

Kören och musikensemblen befinner sig hela tiden på scenen.

– Det gör att kör och musik dels för handlingen framåt och dels skapar stämningskapande element i pjäsen, säger Maria Winroth.

Musiken är tonsatt av Johan Gertz och Simon Berggården. Karin Westberg är regissör.

– Jag och Johanna Nyberg som har skrivet manus har undersökt vad som hänt bakåt i tiden, då det gäller historiskt intressanta händelser i bygden här omkring, säger Maria Winroth.

Premiär är det nu på söndag och därefter följer sex föreställningar fram till 15 september.

Cecilia Björk, Anna Graf, Olof Näslund och Joakim Ahlstrand i en av scenerna.
Cecilia Björk, Anna Graf, Olof Näslund och Joakim Ahlstrand i en av scenerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!