Biden: Minskat Ukrainastöd bästa Putingåvan

USA:s president Joe Biden vädjar i ett tal riktat till den amerikanska kongressen att ledamöterna fortsatt ska godkänna stödpaket till Ukraina. Annars får Rysslands president Vladimir Putin "sin bästa gåva", konstaterar Biden. Men det amerikanska stödet hänger i luften.

USA:s president Joe Biden i Vita huset under onsdagen.

USA:s president Joe Biden i Vita huset under onsdagen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Ukraina2023-12-06 05:36

Biden säger också att han är redo för "stora kompromisser" när det gäller USA:s gräns mot Mexiko om Ukraina får fortsatt stöd.

I tisdags ställde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sista stund in ett möte med amerikanska kongressledamöter inför en omröstningen om USA:s omtvistade Ukrainastöd.

Senatorerna skulle under tisdagsmötet få information om situationen i Ukraina.

Efter det att Zelenskyj oväntat ställt in sin medverkan verkar mötet ha urartat, med flera republikanska ledamöter som lämnade i förtid.

– Det fanns inget nytt i det de beskrev, sade republikanen Mitt Romney, som var en av dem som lämnade mötet i förtid.

Mer till gränsen

Republikanska kongressledamöter har krävt att Joe Bidens demokrater accepterar en förstärkning av USA:s gräns mot Mexiko i utbyte mot ett godkänt Ukrainastöd.

– Det måste finnas säkerhet för vår gräns, fortsatte Romney till reportrar efter mötet.

Demokraterna i senaten har kallat till en omröstning under onsdagen. Den är tänkt att undanröja det första hindret för att ta itu med Bidens begäran om ett nödpaket på sammanlagt 106 miljarer dollar för Ukraina, Israel och Taiwan. För det krävs att minst 60 av de 100 senatorerna röstar för.

Men de 49 republikanerna i senaten ser ut att rösta emot och stoppa förslaget.

"Ukraina som gisslan"

I ett brev till Vita huset i tisdags bekräftade även representanthusets republikanske talman Mike Johnson för första gången att hans parti inte kommer att godkänna hjälpen till Ukraina om inte kongressen antar en "transformativ förändring av vår nations gränssäkerhetslagar".

Demokrater beskyller i sin tur republikaner för att utnyttja Ukrainakriget för att säkra inhemska prioriteringar.

– Jag har massor av inhemska frågor som jag bryr mig om också. Jag håller inte Ukraina som gisslan för lösningar kring sjukvård eller vapenvåld, sade senatorn och demokraten Chris Murphy till journalister efter mötet.

"Strider mot USA:s intressen"

President Joe Biden, som har varnat för att konsekvenserna kommer att bli allvarliga om Ukrainastödet uteblir, uttryckte frustration över tvisten i kongressen på tisdagskvällen.

– Underlåtenheten att stödja Ukraina är helt enkelt helt galen. Det strider mot USA:s intressen, sade Biden.

– Det är bara fel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!