Hizbollahledare Nasrallah varnar med vaga hot

Hotet var överhĂ€ngande om utvidgat krig i Mellanöstern nĂ€r Hizbollahledaren Hassan Nasrallah höll fredagstal i Libanon. Men Nasrallah valde att vara vag. –Hans tal kyler ned de vĂ€rsta farhĂ„gorna för en eskalering, sĂ€ger MellanösternkĂ€nnaren Bitte Hammargren.

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah höll ett linjetal om Hamas krig mot Israel.

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah höll ett linjetal om Hamas krig mot Israel.

Foto: AP/TT

Mellanöstern2023-11-03 09:07

Den militanta islamistiska rörelsen Hizbollahs ledare höll tal i samband med fredagsbönen samtidigt som USA:s utrikesminister Antony Blinken befann sig i Tel Aviv för samtal med Israels ledarskap.

Oron inför Nasrallahs tal, som videosÀndes inför miljonpublik i Libanons huvudstad Beirut och annorstÀdes, var stor: skulle Hizbollah med stöd frÄn Iran helt stÀlla sig pÄ Hamas sida i kriget mot Israel och krigsförklara grannlandet?

Nasrallah, klÀdd i svart, sade att Hizbollah hÄller alla möjligheter öppna.

– Nasrallah och Hizbollah hade tre möjligheter: eskalera kriget, de-eskalera eller hĂ„lla korten stadigt nĂ€ra kroppen. Han valde det tredje alternativet, sĂ€ger MellanösternkĂ€nnaren Anders Persson pĂ„ LinnĂ©universitetet i VĂ€xjö.

100 procent palestinskt

Nasrallah beskyllde samtidigt USA för kriget i Gaza, men distanserade sig frÄn terrorstÀmplade Hamas.

Han gick sÄ lÄngt som att sÀga att Hamas attacker mot Israel var planerat och genomfört utan Hizbollahs inblandning.

– Nasrallah budskap var att allt som hĂ€nde var hundraprocentigt palestinskt, det var hundraprocentigt Hamas i beslutsfattning och agerande. Han sĂ€ger samma sak som Irans utrikesdepartement tidigare har sagt, analyserar Bitte Hammargren som Ă€r knuten till Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Budskapet frÄn Hizbollahs ledare var tydligt: de olika islamistiska rörelserna i Mellanöstern fattar sina egna beslut.

– Det Ă€r samma budskap som Iran har gett. DĂ€rmed verkar det som att flera av aktörerna Ă€r medvetna om att detta Ă€r en livsfarlig situation. Hizbollah hĂ€ller brĂ€nsle pĂ„ brasan – men inte sĂ„ mycket som man befarat, sĂ€ger Hammargren och konstaterar att budskapet frĂ„n USA om att skicka ett hangarfartyg till regionen Ă€r en signal som gĂ„r fram.

Tecken pÄ de-eskalering

Efter Nasrallahs tal varnade USA:s nationella sÀkerhetsrÄd Hizbollah för att utnyttja krisen.

– Vi och vĂ„ra partner har varit mycket tydliga: Hizbollah och andra aktörer, statliga eller ickestatliga, ska inte försöka nĂ„ fördelar av den pĂ„gĂ„ende konflikten, sade rĂ„dets talesperson enligt AFP.

Anders Persson markerar ocksÄ att det inte finns tecken pÄ en de-eskalering vid grÀnsen mellan Libanon och Israel:

– TvĂ€rtom, det pĂ„gĂ„r dagliga attacker och lĂ€get Ă€r fortsatt allvarligt. Nasrallah sade i sitt tal att man engagerar en stor del av Israels militĂ€rmakt i norra delen av Israel och dĂ€rmed binder upp dess styrkor.

Samtidigt sade den av bland annat USA terrorstÀmplade Hizbollahrörelsens ledare att USA Àr "en satans makt" och att "alla möjligheter stÄr till buds vid Libanons front".

Persson konstaterar att den andra halvan av det lÄnga talet innehöll tirader riktade mot USA, vilket kan försvÄra diplomatiska kontakter.

– Nasrallah vill visa att han inte Ă€r rĂ€dd för USA. Samtidigt vill han visa att samtliga möjligheter finns kvar pĂ„ bordet.

Det höga tonlÀget kan samtidigt vara riktat mot den arabiska befolkningen och arabiska huvudstÀder.

Möjlig diplomati

– Jag Ă€r övertygad om att det finns underhandskontakter mellan USA och Iran, och det har förekommit en hög aktivitet och mycket resande hos mĂ„nga av de regionala aktörerna som vill undvika en eskalering, sĂ€ger Hammargren.

Även Anders Persson ser möjliga kontakter mellan USA och Iran, och troligen indirekt eller genom ombud.

Samtidigt som Nasrallah höll sitt mer Àn timslÄnga tal frÄn hemlig ort höll USA:s utrikesminister Antony Blinken en presstrÀff i Tel Aviv, dÀr han Äter slog fast att USA vill se humanitÀrt stöd till civila i Gaza. Och att USA stÄr fast vid en tvÄstatslösning mellan Israel och palestinierna.

– SĂ„ lĂ€nge som USA inte sĂ€ger officiellt att Iran eller Hizbollah var inblandat, dĂ„ finns det ett utrymme, om Ă€n litet, för diplomati, tror Bitte Hammargren.

Fakta: Hizbollah

Hizbollah ("Guds parti") Àr en shiitisk islamistisk rörelse i Libanon som har nÀra koppling till Iran.

Hizbollah var ursprungligen en utbrytargrupp ur den shiitiska Amalrörelsen, som byggdes upp med stöd av Irans revolutionsgarde 1982 efter den israeliska invasionen av södra Libanon samma Är.

Hizbollah har en politisk och en militÀr gren. Gruppen valdes 1992 in i parlamentet i Libanon och har sedan dess letts av libanesen Hassan Nasrallah, som tros vara född omkring 1960.

Rörelsen Àr terrorstÀmplad av USA. EU har fört upp dess vÀpnade gren pÄ terrorlistan. Den har bland annat gjort sig skyldig till kidnappningar och sjÀlvmordsattacker.

Hizbollah uppskattas ha en arsenal med över 100 000 raketer. Den Ă€r frĂ€mst uppbyggd för att skydda Irans kĂ€rnenergiprogram genom avskrĂ€ckning gentemot USA och Israel, enligt forskare.

Liksom Hamas vill Hizbollah utplÄna Israel.

KĂ€llor: UI, NE och TT:s arkiv

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!