Grekland går mot en andra valomgång

Störst – men inte tillräckligt stora. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati går starkt i det grekiska valet, men allt tyder på att det blir en andra valomgång. –Bara en stark regering kan genomföra reformer, säger Mitsotakis.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis jublar utanför sitt parti Ny demokratis huvudkontor i Aten.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis jublar utanför sitt parti Ny demokratis huvudkontor i Aten.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekland2023-05-21 18:16

När vallokalerna i Grekland stängde på söndagskvällen visade alla prognoser att folket har fortsatt förtroende för regeringen. Ny demokrati får klart flest röster, men inte egen majoritet.

Inför jublande anhängare på partiets valvaka beskrev Kyriakos Mitsotakis valet som en politisk jordbävning.

– Resultatet är entydigt, det visar att Ny demokrati har folkets förtroende.

Med drygt 93 procent av rösterna räknade har Ny demokrati stöd av 40,8 procent. Det är en uppgång med drygt två procentenheter mot 2019 – men också fem parlamentsplatser från egen majoritet.

Och om inget parti får över 50 procent av rösterna eller lyckas bilda en koalition med majoritet i parlamentet blir det en andra valomgång i juli.

Oväntad framgång

Mitsotakis har tre dagar på sig att söka stöd från något av de andra partier som tar sig in i kammaren, men på valvakan antyder han att han inte kommer att söka samarbete, utan i stället ta valet till en andra omgång.

– Grekland behöver en regering som tror på nödvändiga reformer, och bara en stark regering kan genomföra reformer, säger han.

Framgången är något oväntad, då Mitsotakis och hans parti ansågs ha förlorat många anhängare efter hanteringen av katastrofen i februari, då 57 människor omkom när ett persontåg kolliderade med ett frakttåg norr om Aten, vilket utlöste omfattande folkliga protester.

Syriza backar stort

Det ser dock inte ut att ha gynnat det största utmanarpartiet, den tidigare premiärministern Alexis Tsipras vänsteralternativ Syriza. Partiet får preliminärt 20,1 procent, och om siffrorna står sig innebär det att Syriza har tappat en tredjedel av sitt stöd från valet 2019.

Också en besviken Tsipras vill se en andra valomgång.

– Alla strider har vinnare och förlorare. Men den här valcykeln är inte över än. Nästa strid blir avgörande, säger han på sin valvaka.

Socialistpartiet Pasok får preliminärt 11,9 procent, vilket är något bättre än väntat. Partiledaren Nikos Androulakis beskriver enligt Al Jazeera valet som "en stor dag för demokratin".

Totalt ser fem partier ut att ta sig in i det 300 stolar stora parlamentet, förutom de nämnda även Kommunistpartiet och nationalistiska Oberoende greker (Anel), som båda får mellan 4 och 7 procent. Spärren ligger på 3 procent.

Hela 16 procent av rösterna ser ut att gå till partier som inte får plats i parlamentet.

Dystra miner på Syrizas valvaka.
Dystra miner på Syrizas valvaka.
Fakta: Ledarna för valets tre största partier

Kyriakos Mitsotakis leder konservativa Ny demokrati. Han siktar på en andra mandatperiod på premiärministerposten och har talat om vikten av ekonomisk tillväxt och en robust utrikespolitik. 55-åringen hävdar att landet behöver en "stark man vid rodret" under kriget i Ukraina och andra stora utmaningar. Han har lett det konservativa partiet sedan 2016.

Alexis Tsipras leder vänsterkoalitionen Syriza. Han var Greklands premiärminister mellan 2015 och 2019 under några av landets svåraste krisår. Han uppmanar väljarna att ge hans parti en andra chans att visa vad det kan göra. Nyligen anklagade han Mitsotakis för att överösa politiska allierade och vänner till familjen med miljarder euro.

Nikos Androulakis leder socialistpartiet Pasok. Han har av analytiker setts som en potentiell koalitionspartner till Mitsotakis, men chanserna ses som små efter att Androulakis i fjol upptäckte att han övervakats av staten kort innan han blev partiledare. Androulakis har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet och valdes till partiordförande i december 2021. I mars hävdade han att han bara kommer att ge stöd till en koalitionsregering om varken Mitsotakis eller Tsipras blir premiärminister.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!