Domare ska leda Grekland i väntan på nyval

Greklands president Katerina Sakellaropoulou har utsett domaren Ioannis Sarmas till att leda en övergångsregering med uppgift att hålla ett nytt parlamentsval i slutet av juni, enligt presidentkansliet.

Ioannis Sarmas ska leda Greklands övergångsregering.

Ioannis Sarmas ska leda Greklands övergångsregering.

Foto: Theodore Manolopoulos/AP/TT

Grekland2023-05-24 17:38

– Det är en stor ära, en konstitutionell skyldighet och min plikt som medborgare att axla ansvaret, säger Sarmas.

President Sakellaropoulou fattade beslutet att utse Sarmas mot bakgrund av att inget av de tre partier som fick flest röster i söndagens val fick egen majoritet, samtidigt som partierna inte är beredda att bilda en koalitionsregering.

Sarmas ska verka som premiärminister till det att en ny sådan kan utses genom val.

Avgående premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som leder det konservativa partiet Ny demokrati, har tagit initiativ till nyval den 25 juni. Ny demokrati gick framåt i valet men saknar fem platser i parlamentet för egen majoritet.

Fakta: Ledarna för valets tre största partier

Kyriakos Mitsotakis leder konservativa Ny demokrati. Han har talat om vikten av ekonomisk tillväxt och en robust utrikespolitik. 55-åringen hävdar att landet behöver en "stark man vid rodret" under kriget i Ukraina och andra stora utmaningar. Han har lett det konservativa partiet sedan 2016.

Alexis Tsipras leder vänsterkoalitionen Syriza. Han var Greklands premiärminister mellan 2015 och 2019 under några av landets svåraste krisår. Nyligen anklagade han Mitsotakis för att överösa politiska allierade och vänner till familjen med miljarder euro.

Nikos Androulakis leder socialistpartiet Pasok. Androulakis har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet och valdes till partiordförande i december 2021. I mars hävdade han att han bara kommer att ge stöd till en koalitionsregering om varken Mitsotakis eller Tsipras blir premiärminister.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!