"Det handlar om att jaga en känsla"

Handsydda klänningar och hårlockar så skruvade att de kunnat få upp en vinare. I helgen har Jane Austen-fantaster från både när och fjärran flytt verkligheten på Storebro herrgård.

Anna-Mari Kaipainen från Rautalampi, Finland och Valentine Jacob, Genève, Schweiz tar igen sig på finsoffan en liten stund.

Anna-Mari Kaipainen från Rautalampi, Finland och Valentine Jacob, Genève, Schweiz tar igen sig på finsoffan en liten stund.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Storebro2019-10-06 20:00

Helgen i Jane Austens anda har varit planerad sedan länge av Ellen Gannon och Chris Rose, som bor i England men har fritidsboende i Gullringen.

– Vi har i många år åkt till Jane Austen-festivalen i Bath och ville ta vårt intresse till Vimmerby, nu är vi ett 20-tal medlemmar som regelbundet träffas, säger Ellen, som väckte nyfikenhet på stan när hon och några av helgens baldeltagare inledde lördagen med promenad i full mundering.

– Underbart att se människors min!

Promenaden var bara uppvärmning inför kvällens höjdpunkt, själva balen i passande miljö på Storebro Herrgård, där ett 30-tal gäster, varav en del rest från England, Ryssland, Ungern, Schweiz och Finland, fick förberedande lektion av dansinstruktören Thommas Andersen, från Sigtuna. Han lärde ut såväl vals – ett synnerligen omdiskuterat fenomen i början av 1800-talet – och andra tidstypiska danser.

– Inte så svårt, men gör man fel förstör man för andra, skrattar Cathrin Åhlén, Horn, som är av den sort som går all in.

Hon inte bara syr alla sina kläder, hon syr dem för hand. Morgonklänning, som dagsklänning som balklänning.

– Det handlar om att jaga en känsla, att få en uppfattning om hur lång tid det tog att göra saker. Inte alltid man går på bal på slottet, men kul när det händer, säger hon.

Hade du velat leva på den tiden?

– Om jag haft rösträtt och sluppit dö i barnsäng, kanske. Och jag är ju skräddare, så jag hade säkert haft uppskattade kvaliteter.

Koncentration under dansträningen inför balen.
Koncentration under dansträningen inför balen.
Karta: Storebro Herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!