Anrika företaget fortsätter att satsa

Storebrogjuteriet är ett företag med lång erfarenhet i gjuteribranschen. Företaget är inne på sitt 212:e år och slår inte av på takten.

Tommy Wästerlund, 65, är expert på att "slå ur formarna" efter gjutning. Men så har han också en erfarenhet som heter duga - närmare bestämt 40 år på Storebrogjuteriet.

Tommy Wästerlund, 65, är expert på att "slå ur formarna" efter gjutning. Men så har han också en erfarenhet som heter duga - närmare bestämt 40 år på Storebrogjuteriet.

Foto: Victor Kennmark

Storebro2020-03-21 08:00

– Man kan säga att historien egentligen började med att Storebrogjuteriet göt till konsumenterna. Man gjorde kaminer, ungsluckor, kokkärl, stekpannor, den typen av produkter, berättar Olle Ahlström, VD för Storebrogjuteriet. 

Så småningom övergick gjuteriet mer till att tillverka produkter som harvar och plogar till lantbruk. 1932 startade företaget Örnmaskiner, som sedan kom att bli en väsentlig del av Storebro bruk, med sin tillverkning av svarvar. Storebrogjuteriet övergick då till att bli brukets interna gjuteri och tillverkade maskindelar. 

– Man fick en överkapacitet på gjuteriet i början på 80-talet, då man hade gjort vissa investeringar. De två första kunderna som kom in då var Tetra Pak och företaget som på den tiden hette Flygt, det heter idag Xylem. De två är än idag två stora viktiga A-kunder i Storebrogjuteriet, säger Olle Ahlström.

Från att bruket lades ner 1987 och fram tills idag så har man inget internt gods, all tillverkning på gjuteriet sker till externa kunder. 

– Idag är det mycket pumpar och delar till pumpar. Det är till olika pumpindustrier. Vi har två stora exportmarknader utanför EU idag, den ena är Norge och den andra är Ryssland, berättar Olle Ahlström.

Under 2019 omsatte företaget 80 miljoner kronor, i år hoppas man kunna öka omsättningen med 10 procent. 

– Vi gjorde ett väldigt bra förra år. Vi tror och har budgeterat för att vi ska öka ytterligare i år. Vi har en budget att vi ska omsätta ungefär 90 miljoner här på gjuteriet.

I maj förra året köptes företaget upp av Storskogen Group AB. Redan under förra året investerades två miljoner för att förbättra den inre miljön i renseriet och i år kommer ytterligare åtta miljoner att investeras för att förbättra arbetsmiljön i gjuteriet på olika sätt.

– Det visar ju att det finns en långsiktighet, att det liksom inte är några som jobbar kortsiktigt för då är det väldigt svårt att få igenom denna typen av investeringar, säger Olle Ahlström om första året med Storskogen Group som nya ägare. 

I dagsläget jobbar totalt 33 anställda på gjuteriet. Men redan nu ligger annonser ute för att öka personalstyrkan med ytterligare fem personer. Enligt Olle Ahlström finns det vissa svårigheter med att hitta kompetens.

– Framförallt tjänstemän som har gjuterikompetens eller metallurgisk kompetens är inte lätt. Det är inte så många som läser till ingenjörer längre. Sen är det så att det finns en hel del större företag som suger upp de här som kommer direkt från skolan, för där har de större möjligheter för karriär. Vi är ändå ett väldigt litet företag, som tjänsteman här så får man bli väldigt bred.

Vilka utmaningar har företaget framöver?

– Det är att bli en ännu attraktivare arbetsgivare, så att vi och våra medarbetare trivs här och vill vara kvar. På ett handformningsgjuteri är den viktigaste resursen vi har våra medarbetare. Samtidigt så är det en utmaning att ge dem ett intressant arbete som de tycker är utvecklande, och att vi klarar av att utveckla dem och lära dem det här hantverket så det förs vidare.

– Det sitter väldigt mycket tradition i väggarna här i och med att vi har varit ett gjuteri så väldigt länge i Storebro. Det har gått mycket från far till son och släkt och grannar och så där. Det är en utmaning att hålla kvar det.

Peter Strand, 58, har över 30 gjuteriår bakom sig. Under de åren har han - och hans kollegor - slipat bort och jämnat till ett oräkneligt antal oönskade vassa kanter, så kallade "grader".
Peter Strand, 58, har över 30 gjuteriår bakom sig. Under de åren har han - och hans kollegor - slipat bort och jämnat till ett oräkneligt antal oönskade vassa kanter, så kallade "grader".
Storebrogjuteriet

– Grundades 1808.

– år 1932 övergick gjuteriet till att bli interngjuteri åt Storebro bruk.

– När bruket gick i konkurs övergick gjuteriet till att gjuta åt externa kunder.

– Ingår sedan 2019 i Storskogen Group AB.

– År 2019 omsatte Storebrogjuteri 80 miljoner kronor. 

– Företaget äger sedan 2017 Finish Industrilackering.

– Finish Industrilackering omsätter fem miljoner kronor och har fem anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!