Personalen i Södra Vi: "Känns som att vi är maskiner"

Trots förhandlingar står det nu klart att hemtjänstgruppen i Södra Vi splittras och samtliga ska ut till nya arbetsplatser runt om i kommunen. Nu berättar personalen för Vimmerby Tidning om situationen. Verksamhetschefen: "Pågår ett förändringsarbete".

Trots förhandlingar står det nu klart att hemtjänstgruppen i Södra Vi splittras och samtliga ska ut till nya arbetsplatser runt om i kommunen.

Trots förhandlingar står det nu klart att hemtjänstgruppen i Södra Vi splittras och samtliga ska ut till nya arbetsplatser runt om i kommunen.

Foto: Sandnes1970 / Mostphotos

Södra Vi2022-03-26 06:00

Personalen i Södra Vi berättar för tidningen att de fått 14 jobbannonser att välja bland, ett val som ska göras inom tre dagar.

– Jag vill inte byta till någon av tjänsterna. De är betydligt sämre än vad jag har idag. Hur ska jag trivas när jag tvingas in på en arbetsplats jag inte vill vara på, säger en ur personalen.

På måndag ska all personal ha enskilda samtal med verksamhetschef Hanna Revelj Westrin och Monica Bjerkinger från HR. Då ska de få berätta om sina val och önskemål. Därefter ska kommunen själva ha en vecka på sig att sortera ut medarbetarna på nya tjänster innan nya möten hålls med besked om var man hamnar.

– Det känns som att vi är maskiner som bara byts ut, säger en annan.

Företagshälsan har gjort arbetsplatsintervjuer med några ur personalen och det är bland annat den kartläggningen man hänvisar till gällande splittringen av gruppen.

– De säger att kartläggningen visar att gruppen inte är bra för varandra och att vi inte utvecklas ihop längre men vi har jättetrevligt ihop. När det var som sämst då var vi i en pandemi, alla var sjuka om vartannat och alla var vi slitna. Det var då vi var så ledsna att vi inte tålde något – för vi orkade inte mer.

– Att man flyttar en eller två personer det kan vi förstå men inte det här. Vi är kastade till råttorna. Kommunen säger att vi och vår kompetens är guld värda men det är ju bara ord.

En annan anledning som personalen fått till sig är att flera klagomål från brukare ska ha inkommit.

– Men det är ju inte på oss de klagar. Det är ju på bemanningen och vikarierna.

undefined
Trots förhandlingar står det nu klart att hemtjänstgruppen i Södra Vi splittras och samtliga ska ut till nya arbetsplatser runt om i kommunen.

Nu menar personalen att många vill byta till en annan kommun för att de inte känner sitt värde i Vimmerby.

– Kommunen verkar inte bry sig om de skulle förlora oss. Vi är inte värda något. Alla här har jobbat jättelänge inom kommunen och ändå är det såhär de behandlar personal som ställt upp i alla år. Som har ställt upp och blivit inbeordrade hela pandemin. Vi är helt förstörda.

Personalen har bett tidningen att få uttala sig kollektivt då de är rädda för att uttalanden kan påverka vilken ny tjänst man tilldelas.

När vi når verksamhetschefen Hanna Revelj Westrin bemöter hon kritiken och hänvisar till ett förändringsarbete som pågår.

Varför splittrar ni hemtjänstgruppen i Södra Vi?

– Det pågår ett förändringsarbete i Södra Vi hemtjänst och det sker i samverkan. Jag vill trycka på att det är pågående och inte slutfört och att medarbetare i Södra Vi har möjlighet och rätt att kontakta media.

För vems skull gör ni det här?

– Ett förändringsarbete gör alltid för verksamheten och det är både medarbetare och brukare.

Vems beslut är det?

– Jag vill inte svara på den frågan.

Har man gjort såhär tidigare inom hemtjänsten: splittrat en hel arbetsgrupp?

– Det är inget jag vill uttala mig om.

Kommer ni kunna säkerställa bemanningen i Södra Vi?

– Generellt bemannar vi utifrån brukarnas behov och vi ser alltid till att de får det de har rätt till.

Gör ni något för att säkerställa att ni inte förlorar personalen från hemtjänstgruppen till andra kommuner?

– Det kan jag inte uttala mig om. Kommunen värnar om varje medarbetarskap.

Kan du förstå att medarbetare i Södra Vi kanske inte känner att ni värnar om dem?

– Nej jag vill inte uttala mig om det. Jag har inget mer att tillägga. Det är ett pågående förändringsarbete.

Vimmerby Tidning

2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!