Slit och tålamod bakom renoveringsprojekt

Husköpet för drygt ett år sedan har blivit mer än ett nytt hem. ”Jag ser det som ett livsprojekt, vi vill göra huset rättvisa”, säger Tilda Persson.

Christopher Karlsson och Tilda Persson köpte Gyllekulla skola för drygt ett år sedan. Här skapar de sitt drömhem med rottweilern Frank.

Christopher Karlsson och Tilda Persson köpte Gyllekulla skola för drygt ett år sedan. Här skapar de sitt drömhem med rottweilern Frank.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Familj2020-03-13 04:00

Tilda Persson och Christopher Karlsson hade kollat på flera hus utan att hitta rätt. De visste att de ville bo på landet, en barndomsdröm för Tilda, som också gått och blivit fullständigt övertygad om att det var ett gammalt hus med själ och charm hon ville leva i.

– Fast inte mitt ute i skogen, gärna grannar men inte nära inpå, säger Christopher.

När Gyllekulla skola dök upp till försäljning var det namnet som fick det att klicka till. Huset i en liten by, nära både Vimmerby och Hultsfred, hade de passerat många gånger, utan att veta att det skulle bli deras.

– Det lät så vackert. Gyllekulla. Och en skola, då förstår man att det finns historia och potential i huset, säger Tilda.

Eftersom Christopher jobbar som resande montör i byggbranschen, och inte är hemma i veckorna, blev det hon som gick på visning. Och blev kär i det hon såg bakom det bruna och lätt murriga 70-talet. 

– Min första känsla när jag klev in var ”här vill jag fira jul”, men Christopher förstod ingenting när han såg mäklarbilderna skrattar Tilda.

Men särskilt svår att övertala var han inte. Och en första jul blev det, med julbord på golvet till rottweilerns förtjusning och en vattenskada som första bakslag.

– Men nu vet vi att rören håller. Att ta sig an ett så här stort projekt är hela tiden ett steg framåt och två steg bakåt. Men ändå blir det bra till slut och man lär av sina misstag. När vi målade på tapeterna i vardagsrummet släppte de, men det var bara att göra om och göra rätt, säger Christopher.

Från början trodde de att huset var byggt 1909.  Att de fick veta att det var byggt 1907 var en bonus. Utmaningen är att återge skolan sin forna glans, steg för steg. De hittar pärlspont och trägolv bakom vävtapeter och plastmattor. "Som en skatt, varje gång", säger de. 

– Många originaldetaljer är borta, som fönster, dubbeldörrar och takhöjden. Mycket av de renoveringsjobb som gjorts på huset är troligen utförda under 1970-talet, det var mycket foder i mörkt, smalt trä och färgskalan gick i orange, grön och roströd. Man blir lite ledsen å ena sidan, att så mycket vackert tagits bort, men å andra sidan får man också ha respekt för att var tid har sin syn på inredning och vad som är vackert, säger Tilda och sneglar på en av plastmattorna som ska rivas bort från en toa på bottenvåningen.

– Den är vintage i allra högsta grad, och många gillar det. Men det är inte vår stil.

De har börjat på bottenvåningen. Köket har fått tillbaka sin ursprungliga takhöjd, en vägg har tagits bort och här förstår man att själva skolsalen varit tidigare.

– Vi vet inte så mycket om husets historia, inte mer än att det var skola här fram till en bit in på 1940-talet. Eftersom det sedan blev bostad är det inte så mycket spår kvar från skoltiden, men vi hittade en gammal skolbänk står kvar i ett förråd. Förhoppningsvis ska vi få mer tid att lägga historiskt pussel när vi är klara med huset – om man nu blir det.

Ambitionerna är stora. Efter interiör vill Christopher och Tilda gå vidare med husets utsida.

– Och för första gången har vi en trädgård, som vi hoppas det kan bli något av. Men vi förstår att det här är en resa som kommer att ta mycket tid. Det fina är att vi lär oss så mycket hela tiden, och att vi har stort stöd. Turligt nog har vi massor av bygg- och hantverkskunniga och händiga människor omkring oss.

Ljus och rymd. I den gamla skolsalen har det blivit både kök och matsal efter att en tidigare uppsatt vägg tagits bort.
Ljus och rymd. I den gamla skolsalen har det blivit både kök och matsal efter att en tidigare uppsatt vägg tagits bort.
Gyllekulla skola

Här bor: Christopher Karlsson, 29 och Tilda Persson, 22 – och rottweilern Frank, 4.

Byggår: Gyllekulla skola byggdes 1907. Blev troligen militärbostad under 1940-talet, senare privatbostad. Huset har renoverats genom åren och när Christopher och Tilda köpte Gyllekulla "lyste 70-talet i varenda vrå".

Ambition: "Att få tillbaka så mycket som möjligt av det ursprungliga, men ändå sätta vår prägel på huset. Det får ta den tid det tar, vi har inte tänkt flytta härifrån".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!