Vi har alla sett de minimalistiska hemmen som dominerat inredningsmagasin och mäklarannonser de senaste åren. Vita, luftiga sällskapsytor med få möbler, blanka kök som för tankarna till sterila laboratorier och sovrum förvillande lika exklusiva hotellrum. Det är stramt, återhållsamt och innehåller sällan något som skvallrar om vem det är som faktiskt lever där.

Men nu verkar pendeln ha svängt – minimalismen får ge plats för maximalismen. Det är dags att öppna färgpytsarna, damma av loppisfynden och skylta med ärvda möbler.

Glatt och kul

Artikelbild

| Inredaren Leonor Juhl Kristiansson har ett färgsprakande och personligt hem. Hon välkomnar den maximalistiska stil som är populär just nu. "Jag har alltid haft mycket mönster, färger och saker i mitt hem. Jag tror allt fler vill inreda mer unikt."

Leonor Juhl Kristiansson driver bloggen och Instagramkontot "Fröken Turkos". Hon har arbetat med inredning som stylist och fotograf i många år och har sett trender komma och gå. Själv har hon alltid älskat färg och prylar och välkomnar den livsbejakande ösa på-filosofin.

- Det är ett mer lekfullt sätt att inreda på, med många färger och saker. Man skulle kunna kalla det för prylsamlarens stil.

Hon uppmuntrar människor att våga ta ut svängarna och skapa miljöer som sätter fantasin i rörelse. Hennes eget hem i Billdal, Göteborg, är ett levande exempel.

- Min devis är "Mer färg åt folket!", eftersom jag är övertygad om att det gör oss lyckligare. Jag tycker om att mixa unika prylar och detaljer.

Artikelbild

| Leonor Juhl Kristiansson har ställt tre byråer och ett skåp i samma träslag tillsammans mot en vägg i sovrummet. Effektfullt och praktiskt på samma gång.

Genom att visa upp saker som bär på en historia berättar man vem man är, och ger också besökare anledning att ställa frågor. Inredningen uppmuntrar till dialog och möten.

Regnbåge

Artikelbild

| Jobba med motsatser. När en hylla nästan gapar tom i en annars fylld bokhylla lyfts föremålet i ytan fram.

På Inredningsmässan Formex, som nyligen arrangerades i Stockholm, medverkade en av Storbritanniens mesta maximalistförespråkare: Zandra Rhodes. Hon är en legendar i designvärlden och hennes färgrika kläder har burits av inga mindre än prinsessan Diana, Debbie Harry och Kylie Minogue. En replika av hennes hem visades upp för mässbesökarna. Installationen kan bäst beskrivas som en salig blandning av färg och udda prylar. Det första hon gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna.

Gruppera mera

Artikelbild

| Fyll hemmet med blommor, det både renar luften och ger massor av stämning.

Men om man inte vill gå så långt som att leva i en regnbåge, eller att ens hem ska se ut som Myrornas bortglömda lager? Leonor Juhl Kristiansson medger att det kan vara bra att ta till några knep för att stilen inte ska tippa över och bli rörig.

- Det får inte bli så plottrigt så att man inte vet vad man ska vila ögonen på. Man får jobba med färg och form för att skapa lugn och tydlighet.

Artikelbild

| Gruppera många vaser i olika stil och mönster, men håll det i samma färg eller material för att det inte ska bli plottrigt.

Det gör man genom att gruppera sakerna i vackra kompositioner i stället för att sprida ut dem över överallt. Samla till exempel alla hemmets vaser ovanpå ett skåp. Jobba med motsatser – högt och lågt, runt och fyrkantigt.

- Man kan använda en bricka där man arrangerar tio olika ljusstakar. Ytan blir mer begränsad och intrycket inte lika rörigt.

Artikelbild

| Blanda mönster och färger för ett levande och personligt hem.

Samma princip går att praktisera på större föremål. Leonor har ställt tre byråer och ett skåp – alla i samma träslag – tillsammans mot en vägg i sovrummet. Två byråer står ovanpå varandra. Effekten är slående samtidigt som arrangemanget är praktisk.

Samma nyanser

Artikelbild

| Zandra Rhodes unika hem ställdes ut på Formex-mässan nyligen.

Tänk på liknande sätt när det gäller färger. Ös gärna på och blanda olika mönster, men håll ihop helheten genom att välja en färgskala som harmonierar.

- Arbeta hellre med olika mönster, material och strukturer. Hemma hos mig går gardinerna ihop med både soffa, kuddar och mattor – trots att de är helt olika mönster på dem, säger hon.

Den varma och välkomnande känslan får man på köpet. Leonor Juhl Kristiansson tror att det är just det som gör att stilen slår igenom så kraftfullt just nu. Att vi törs vara mer personliga och inte bara kopierar hur det ser ut hos alla andra.

- Det behöver inte vara så allvarligt med inredning. Jag märker att allt fler vågar uttrycka sina egna personligheter och det som är unikt för just dem. Det tycker jag är positivt.

hem