Ny park ska anlĂ€ggas – invĂ„narna fĂ„r lĂ€mna önskemĂ„l

En minigolfbana, exotiska trÀd eller kanske en fontÀn? NÀr medborgarhuset rivs i Rosenfors ska kommunen anlÀgga en ny park, och invÄnarna kommer att fÄ tycka till om utformningen.

Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jÀmnas med marken. Sedan ska en park anlÀggas pÄ platsen.

Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jÀmnas med marken. Sedan ska en park anlÀggas pÄ platsen.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2023-08-31 05:00

För nÄgra Är sedan ropade Hultsfreds kommun in Rosenfors medborgarhus pÄ en konkursaktion.

– Vi misstĂ€nkte att andra köpare hade för avsikt att starta bilskrot eller liknande. Vi köpte in fastigheten för att förhindra det, sĂ€ger kommunalrĂ„det Lars Rosander (C).

Fastigheten sÄgs som en tÀnkbar placering för den nya brandstationen i Rosenfors, men sedan valdes en annan fastighet för det bygget. Kommunen har inte heller lyckats sÀlja medborgarhuset, som har stÄtt tomt i flera Är.

undefined
Medborgarhuset Rosenfors, som invigdes 1946, ska jÀmnas med marken. Sedan ska en park anlÀggas pÄ platsen.

FrÄgan togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.

– Vi har ingen intressent och fastigheten stĂ„r och förfaller. DĂ€rför har vi tagit beslut om att riva medborgarhuset i Rosenfors. Samtidigt ger vi ett uppdrag till ÖSK att anlĂ€gga en park pĂ„ samma fastighet, sĂ€ger Lars Rosander.

Han uppger att en del i projektet blir att lyssna av och ta tillvara pÄ Rosenforsbornas önskemÄl kring den nya parken, vilket Àven oppositionsrÄdet Tomas Söreling (S) ser som viktigt.

– Det har varit mĂ„nga turer. NĂ€r medborgarhusföreningen lades ner sa vi att vi mĂ„ste hitta pĂ„ nĂ„got annat. Det hĂ€r Ă€r viktigt, och det Ă€r lika viktigt att medborgarna i Rosenfors fĂ„r vara med och skapa den nya medborgarplatsen, sĂ€ger Tomas Söreling.

undefined
FontÀner Àr ett vanligt inslag i mÄnga parker. Om det Àr nÄgot som önskas Àven i Rosenfors ÄterstÄr att se.
undefined
Kan en minigolfbana vara nÄgot för Rosenfors? Det Àr upp till invÄnarna att komma med önskemÄl.

Tanken Àr att det ska hÄllas möten pÄ plats i Rosenfors om utformningen av parkomrÄdet.

– Vi hade bra samtal med ganska mĂ„nga Rosenforsbor nĂ€r vi gjorde ortspromenaderna, sĂ€ger Söreling som menar att nĂ„got liknande kan genomföras nu.

Framöver ska ocksÄ rivningen av det 77 Är gamla medborgarhuset upphandlas.

– Rivningen kanske kan göras i början pĂ„ nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Lars Rosander.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har Ă€ven gett startbesked för att upphandla en ny slĂ€ck- och rĂ€ddningsbil till rĂ€ddningstjĂ€nsten. 

– Den ska placeras pĂ„ den nya brandstationen i Rosenfors, sĂ€ger Lars Rosander som uppger att investeringskostnaden berĂ€knas till 5,5 miljoner kronor.

undefined
En ny slÀck- och rÀddningsbil för flera miljoner kronor ska köpas in till brandstationen som ska byggas i Rosenfors.

– NĂ€r brandstationen blir byggd i Rosenfors kanske man kan locka nya sökande till rĂ€ddningstjĂ€nsten med en ny brandstation och en ny bil, sĂ€ger Tomas Söreling.

Även i Silverdalen vĂ€ntar en stor investering. Kommunen har gjort en upphandling av en ny vĂ€rme- och ventilationsanlĂ€ggning till Silverdalens sporthall.

– TvĂ„ anbud har kommit in. Rör-Karlsson har blivit antagen för att utföra det hela. Kostnaden ligger pĂ„ cirka 3,3 miljoner, sĂ€ger Lars Rosander.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!