Klar: Kommunens plan för en skola pÄ Hackel

En helt ny tillfartsvÀg och en avstÀngd jÀrnvÀgskorsning. Kinda kommuns första förslag pÄ en ny detaljplan, för att möjliggöra en grundskola pÄ Hackel i Rimforsa, Àr nu klart.

SÄ hÀr kan Rimforsas framtida grundskola komma att se ut. Maximalt fem vÄningar hög och med plats för 420 elever.

SÄ hÀr kan Rimforsas framtida grundskola komma att se ut. Maximalt fem vÄningar hög och med plats för 420 elever.

Foto: Sonark Arkitektkontor AB

Rimforsa2020-11-28 10:17

Efter en sĂ„ kallad lokaliseringsutredning, dĂ€r framförallt tre olika platser jĂ€mförts, pekade kommunens samhĂ€llsbyggnadsförvaltning under 2019 ut fastigheten Hackel 9:5 som bĂ€st lĂ€mpad för en framtida skola. Att genomföra byggnationen dĂ€r, istĂ€llet för pĂ„ nuvarande plats eller pĂ„ fotbollsplanen Åsundavallen, hade enligt utredningen fördelar. Bland annat sĂ„gs det som positivt att den befintliga skolverksamheten kan fortgĂ„ som vanligt utan att pĂ„verkas av byggnationen, att den nuvarande förskolan fĂ„r utrymme att vĂ€xa om grundskolan flyttar till Hackel och att mark frigörs för flerbostadshus i centrala Rimforsa. För snart ett Ă„r sedan gav kommunfullmĂ€ktige grönt ljus till att utreda placeringen.

– Jag tycker att rapporten ganska tydligt klargör hur förvaltningen har resonerat sig fram till den hĂ€r platsen. Nu Ă„terstĂ„r det att se hur det praktiskt Ă€r lösbart och om det gĂ„r att bedriva en skolverksamhet pĂ„ ett Ă€ndamĂ„lsenligt sĂ€tt pĂ„ platsen, konstaterar samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mndens ordförande Mikael Österling (L).

undefined
Med en helt ny tillfartsvÀg ansluts den motordrivna trafiken norr om skolan medan cyklister och gÄende hÀnvisas till den befintliga HackelvÀgen. HÀr Àr ett av skissförslagen för skolan.

Under tisdagen godkĂ€nde en enig nĂ€mnd det första förslaget pĂ„ en ny detaljplan. För att lösa trafiksituationen, som av bĂ„de kommunen och allmĂ€nheten lyfts fram som placeringens stora problematik, har utredningar genomförts för att hitta möjliga lösningar. VĂ€garna, som i dag finns pĂ„ och omkring omrĂ„det, klarar enligt kommunens detaljplaneförslag inte av en högre trafikbelastning. DĂ€rför föreslĂ„s en helt ny vĂ€gstrĂ€ckning frĂ„n SmedjeviksvĂ€gen (Hagströms), förbi nya Hackelhallen och vidare till bĂ„thamnen. Denna vĂ€g ska helt utformas för motordriven trafik medan HackelvĂ€gen, som gĂ„r lĂ€ngs omrĂ„dets sydöstra sida, Ă€gnas helt Ă„t gĂ„ngare och cyklister. 

Korsningen vid UlrikavÀgen, med det nya övergÄngsstÀllet, bedöms av trafikutredningen klara av den ökade trafikmÀngd som en ny skola innebÀr. Den obevakade jÀrnvÀgskorsningen, ja den föreslÄs stÀngas av genom stÀngsling.

– Jag vill egentligen inte gĂ„ in och diskutera detaljerna kring planen i dagslĂ€get men nĂ€mnden har bevisligen tyckt att det hĂ€r förslaget och dess lösningar Ă€r nĂ„got vi vill godkĂ€nna för samrĂ„d. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete och vi fĂ„r utifrĂ„n samrĂ„det bedöma lĂ€mpligheten i planen, förklarar Österling.

undefined
Hur det blir med idrottshallen, om skolan ska anvĂ€nda nya Hackelhallen, Ă€r oklart. "Det Ă€r nĂ„got vi mĂ„ste titta pĂ„", konstaterar samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mndens ordförande Mikael Österling (L).

SamrÄdsperioden, dÀr allmÀnheten har möjlighet att sÀga sitt om detaljplanen, pÄgÄr mellan den 30:e november och 15:e januari. Redan nu, innan samrÄdet, har kritiska röster höjts mot en skola pÄ HackelomrÄdet.

– SjĂ€lvklart tar vi till oss av kritiken men dĂ€remot finns det för- och nackdelar med alla omrĂ„den. Syftet med detaljplaneprocessen Ă€r ju att eventuella pĂ„pekanden ska beaktas, kommenterar Österling.

Om Hackel visar sig vara olÀmpligt för skola, vad gör ni dÄ?

– DĂ„ fĂ„r vi titta pĂ„ andra alternativ, men i dag fokuserar vi pĂ„ det hĂ€r förslaget.

I en skrivelse till kommunstyrelsen pÄpekar politikern Claes Brandén (MP) att han tycker att allmÀnheten, under det detaljplanearbete som pÄgÄtt, borde ha engagerats mer i frÄgan.

– Det Ă€r en svĂ„r bedömning för mig att göra. Vi Ă€r politiska företrĂ€dare som Ă€r valda av medborgarna för att hantera den hĂ€r typen av frĂ„gor. Nu, under samrĂ„det, ska alla kunna göra sina röster hörda, svarar Österling.

SamrÄdet Àr den första delen av detaljplaneprocessen. MÄlet Àr att detaljplanen ska antas under kvartal fyra nÀsta Är och att skolan stÄr klar till hösten tvÄ Är senare.

undefined
Ett annat skissförslag ser ut sÄ hÀr. JÀrnvÀgsövergÄngen som ligger söder om omrÄdet planeras stÀngas av i samverkan med Trafikverket.
JÀrnvÀgsövergÄngen intill bedöms vara en risk. Denna planeras stÀngas av i samverkan med Trafikverket.
JÀrnvÀgsövergÄngen intill bedöms vara en risk. Denna planeras stÀngas av i samverkan med Trafikverket.
Detaljplaneförslaget

Kommunens ambition Àr att Rimforsa ska vÀxa och med det blir antalet elever fler. Den nuvarande placeringen av grundskolan bedöms vara för liten för att möta framtida behov. Den nya skolan pÄ Hackel ger plats Ät 420 elever i Ärskurserna F-6. HÀr följer korta fakta ur detaljplaneförslaget:

- Hackeltomten Àr cirka 15 200 kvadratmeter stor. Maximalt 3 500 kan bebyggas.

- Befintliga byggnader ska rivas. Marken Àr sanerad.

- Skolan kan byggas i max fem vÄningar.

- Bullerplank monteras mot jÀrnvÀgen.

Karta: Hackel 9:5, Rimforsa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!