Bra förskola ska öka sjÀlvförsörjningsgraden menar KD

Under Vadstuguberget i Rimforsa breder skog, Äkrar och vatten ut sig om vartannat. HÀr kan jorden brukas. SÄ lÀnge mÀnniskor bor hÀr, förstÄs. Lena KÀcker Johanssons (KD) ambition Àr att ge dem goda skÀl till att vilja göra det.

Ibland kanske man fÄr prioritera om frÄn "flashiga" projekt som marknadsföring av kommunen för att finansiera omsorgen, tycker KD-kandidaten Lena KÀcker Johansson.

Ibland kanske man fÄr prioritera om frÄn "flashiga" projekt som marknadsföring av kommunen för att finansiera omsorgen, tycker KD-kandidaten Lena KÀcker Johansson.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2022-09-01 17:00

HjÀrtefrÄgan

– Synen pĂ„ vĂ„r jord, pĂ„ miljöfrĂ„gorna. Vi har fĂ„tt en jord att förvalta och att det dĂ€rför Ă€r viktigt att vi tar hand om den. Synen pĂ„ att mĂ€nniskan Ă€r unik och har ett okrĂ€nkbart vĂ€rde.

undefined
För Lena KÀcker Johansson finns en koppling mellan hennes politiska engagemang och de vÀrderingar hon har frÄn sin tro. Det handlar bland annat om miljöfrÄgor och om att förvalta jorden vÀl. Till intervjun kom hon pÄ cykel.

SÄ förklarar Lena KÀcker Johansson, Kristdemokraternas toppkandidat till kommunalvalet i Kinda, vilka vÀrderingar det Àr som lett henne till just KD. Hon har suttit för partiet i kommunfullmÀktige sedan 1998, och om hon fÄr förnyat stöd Àr det just jorden hon vill satsa pÄ. Som i jordbruket. Om Àn nÄgot indirekt.

– Vi pratar mycket om hur vi ska försörja oss i Sverige med livsmedel. SjĂ€lvförsörjningsgraden i Sverige Ă€r vĂ€ldigt lĂ„g nu, fast vi skulle kunna producera mer sjĂ€lva. Det skulle vi behöva bĂ„de ur beredskapssynpunkt och miljösynpunkt.

Hon fortsÀtter:

– Om vi ska kunna producera livsmedel i Kinda sĂ„ mĂ„ste vi ha mĂ€nniskor som bor hĂ€r. Och dĂ„ mĂ„ste vi ha en fungerande samhĂ€llsservice för dem.

undefined
"Det Àr vÀldigt svÄrt att producera livsmedel pÄ distans". Lena KÀcker Johanssons resonemang om varför hon valt Vadstuguberget som plats för intervjun börjar med lantbruket. Det hela utmynnar i en slutsats om att god kommunal service krÀvs för att hela Kinda ska fungera. Vyn frÄn berget stÄr som symbol för just kommunen i sin helhet.

Som del av den servicen lyfter hon bland annat behovet av fungerande kollektivtrafik. Även barnomsorgen Ă€r ett angelĂ€get tema. DĂ€r ser hon gĂ€rna olika lösningar, som sĂ„ kallat "nattis" eller familjedaghem. I centrum för allt stĂ„r dock personalen.

–Det Ă€r jĂ€tteviktigt att vi har tillrĂ€ckligt med personal sĂ„ att det inte blir alltför stora barngrupperna. Att man har en bra personalpolitik sĂ„ att personalen stannar.

Hur ska ni skapa en bra personalpolitik?

– Gott ledarskap Ă€r viktigt. Att chefer Ă€r lyhörda för personalens behov och kan fĂ„ tillrĂ€ckligt mandat att göra olika saker.

Vad Àr det för mandat som cheferna inom förskolan saknar idag?

– Jag vet inte exakt. Rent allmĂ€nt kan det röra sig om schematekniska frĂ„gor eller vad gĂ€ller lönen, och dĂ„ ska cheferna kunna fĂ„ det mandatet att lösa frĂ„gan för att behĂ„lla personal.

undefined
Ibland kanske man fÄr prioritera om frÄn "flashiga" projekt som marknadsföring av kommunen för att finansiera omsorgen, tycker KD-kandidaten Lena KÀcker Johansson.

KD-politikern vill ha mer personal ocksÄ inom Àldreomsorgen. Men hon tror att Ätminstone en del av den ekvationen gÄr att lösa utan att det blir dyrare.

– Om man fĂ„r det att fungera riktigt bra sĂ„ blir det faktiskt billigare, för det Ă€r nĂ€r det inte fungerar som det blir riktigt kostsamt. Att man mĂ„ste kalla in personal pĂ„ ledig tid eller rentav ha hyrpersonal. SĂ„ det Ă€r inte sĂ€kert att det bara Ă€r pengar som mĂ„ste in först. Men ibland kan det ju behövas.

Om det inte i första hand mÄste handla om pengar, vad kan det röra sig om dÄ?

– Satsningar pĂ„ personalens arbetsmiljö. Att man har personal som tycker att man trivs och kan pĂ„verka sitt arbete. Att man fĂ„r ledigt nĂ€r man behöver. Just det dĂ€r att man lyssnar pĂ„ personalen tror jag Ă€r en grundbult.

För att fÄ ledigt krÀvs att nÄgon ersÀtter en, och dÄ Àr vi vÀl tillbaka dÀr vi började med frÄgan om personalbrist?

– Ja, och dĂ€r behöver man börja redan i skolan. Att man kanske har arbetsplatsbesök, uppmuntrar personer att utbilda sig inom vĂ„rd- och omsorgsyrken. Att det finns en bra vuxenutbildning sĂ„ att man kan gĂ„ pĂ„ LĂ€rcentrum och bli undersköterska till exempel.

– Det kan ocksĂ„ vara enklare saker som att man uppmuntrar personalen pĂ„ arbetsplatsen.

KrÀvs det inte höjd lön för att kunna konkurrera om personal i andra branscher?

– Jag vet inte om man tjĂ€nar sĂ„ mycket mer inom sĂ„ mĂ„nga andra branscher. Visst, snickare kan sĂ€kert tjĂ€na vĂ€ldigt mycket. Men jag tĂ€nker inom handel Ă€r det ju inga jĂ€ttelöner, sĂ„ det Ă€r inte alltid lönen. Men sjĂ€lvklart Ă€r lön en del av det, absolut.

Lena KÀcker Johansson Àr Kristdemokraternas toppkandidat till kommunfullmÀktige i Kinda. Hon har haft ett mandat dÀr sedan 1998, och sitter Àven i regionens hÀlso- och sjukvÄrdsnÀmnd.
Lena KÀcker Johansson Àr Kristdemokraternas toppkandidat till kommunfullmÀktige i Kinda. Hon har haft ett mandat dÀr sedan 1998, och sitter Àven i regionens hÀlso- och sjukvÄrdsnÀmnd.
Fakta om kandidaten

Lena KÀcker Johansson Àr 57 Är och bor i Rimforsa sedan 1985, samma Är som hon och hennes man gifte sig. Hon har fyra barn, varav tre Àr i livet. Hon Àven mormor till tvÄ barnbarn.

Norrköping Ă€r födelseorten. Sjuksköterskeutbildningen gick hon dĂ€remot i VĂ€stervik. Nu arbetar hon som distriktssköterska i Region Östergötland med att göra hĂ€lsoundersökningar av nyanlĂ€nda flyktingar.

Hon Àr Àven engagerade i frikyrkoförsamlingen Brokyrkan i Rimforsa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!