Han hjÀlper Kindaborna att fatta hÄllbara klimatval

Ett effektivt uppvÀrmingssystem eller förÀndrade pendlingsvanor. Mycket kan man som privatperson göra för att gynna klimatet. I Kinda Àr solceller en av de mest populÀra ÄtgÀrderna.

Robert Klasson, energi- och klimatrÄdgivare i Kinda, berÀttar att solcellsbyggandet Àr stort i kommunen. "Den nÀst starkaste utvecklingen i lÀnet", berÀttar han.

Robert Klasson, energi- och klimatrÄdgivare i Kinda, berÀttar att solcellsbyggandet Àr stort i kommunen. "Den nÀst starkaste utvecklingen i lÀnet", berÀttar han.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-16 22:00

– I Kinda har vi sett en kraftig utveckling av antalet solcellsanlĂ€ggningar de senaste Ă„ren, jag tror att det Ă€r den nĂ€st starkaste i hela Östergötland. År 2018 fanns det 81 anlĂ€ggningar i kommunen. Året efter var antalet 143 stycken, berĂ€ttar Robert Klasson, energi- och klimatrĂ„dgivare i Linköpings och Kindas kommuner.

Vi trÀffas en nÄgot mulen vardag i september, mitt i centrala Rimforsa. PÄ taket av den nÀrliggande Ica-butiken Melkers Àr 250 solpaneler i full gÄng med att producera energi frÄn de fÄ solstrÄlar som trÀnger sig igenom molntÀcket. Under sina Är som energi- och klimatrÄdgivare Àr det frÄgor om just solceller som Robert Klasson upplevt som allra vanligast - bÄde frÄn privatpersoner och företag. Han bedömer att intresset i hela samhÀllet Àr starkt.

– Det Ă€r en förnybar el som Ă€r bra för miljön men man behöver veta nĂ„gra specifika saker för att kunna planera en sĂ„ bra anlĂ€ggning som möjligt. En stor detalj enligt mig Ă€r att man dimensionerar anlĂ€ggningens storlek rĂ€tt, utifrĂ„n ens behov, och för villaĂ€gare Ă€r det bĂ€st att producera mindre el pĂ„ Ă„rsbasis Ă€n vad man sjĂ€lv anvĂ€nder - just för att stödsystemen ser ut som de gör med avgifter som tillkommer om man inte Ă€r mikroproducent, förklarar Klasson.

Varför finns de hÀr avgifterna?

– NĂ„gonstans mĂ„ste det dras en grĂ€ns. Visst hade det förmodligen byggts större anlĂ€ggningar om det inte fanns nĂ„gra avgifter, men det Ă€r inte mitt jobb att diskutera.

undefined
Att Ätervinna Àr en insats för klimatet menar Robert Klasson samtidigt som han och hans kollegor mest jobbar med frÄgor kring uppvÀrmning, pendling och elproduktion.

Under intervjuns gÄng Àr Klasson noga med att pÄpeka att den kommunala energi- och klimatrÄdgivningen, som finansieras av bidrag frÄn Energimyndigheten, ska vara opartisk och inte anvÀnda sig av nÄgra "pekpinnar".

Men vad kan man som privatperson göra för klimatet?

– Det beror helt pĂ„ vilka förutsĂ€ttningar man har och pĂ„ vilket sĂ€tt man lever sitt liv men det kan vara i princip vad som helst. Allt frĂ„n Ă„tgĂ€rder i huset, som nya fönster eller ett effektivare uppvĂ€rmingssystem, till hur man förflyttar sig i form av pendling eller fordon. Sedan kan man ju se över sina flygvanor till exempel, men sĂ„nt jobbar inte vi med.

I dag Àr solceller populÀrt. Vad kommer i framtiden tror du?

– Intresset för energilagring Ă€r ganska stort Ă€ven om det inte Ă€r ekonomiskt försvarbart Ă€n. Det Ă€r nĂ„got jag tror mycket pĂ„ nĂ€r tekniken och de olika systemen utvecklas, avslutar Klasson.

Karta: Rimforsa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!