Beskedet: Arklöv får inte sitt straff tidsbestämt

Polismördaren Jackie Arklöv har begärt att få sitt livstidstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. På torsdagen kom Örebro tingsrätt med sitt beslut.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Foto: Öst Media

Östergötland2020-10-22 11:39

47-årige Jackie Arklöv, som dömts till livstids fängelse för polismorden i Malexander, har vid fyra tidigare tillfällen – 2010, 2014, 2014 och 2016 – begärt att få ett tidsbestämt fängelsestraff – dock utan framgång.  På torsdagen beslutade Örebro tingsrätt att avslå Arklövs femte ansökan. 

Tingsrätten skriver i en kommentar: "Tingsrätten bedömer att det finns en konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i allvarlig brottslighet. De skyddsfaktorer som mannen utvecklat uppväger inte i tillräcklig grad de riskfaktorer som finns för återfall i brottslighet av allvarligt slag varför det saknas förutsättningar för att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff."

Rättsmedicinalverket har inför beslutet kommit fram till att Arklöv har "psykopatiska drag med sadistiska inslag" och bedömer att det finns en medelhög risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. 

Tingsrätten anser att Rättsmedicinalverkets skäl för att anse att det finns en återfallsrisk är "relevanta och välgrundade". Rätten ifrågasätter visserligen inte att Arklöv har genomgått en omfattande förändringsprocess under tiden i fängelset. 47-åringen har dock gjort sig skyldig till upprepad misskötsamhet som, enligt domstolen, tyder på att han har svårigheter att följa regler och att respektera andras integritet. 

Örebro tingsrätt var inte enig. En av nämndemännen ville att Arklöv skulle få ett tidsbestämt straff på 37 år. Nämndemannen anser inte att det finns en konkret och beaktansvärd risk för att polismördaren återfaller i brott av allvarligt slag.   

Tidigare har Örebro tingsrätt beslutat att omvandla livstidsstraffen för medbrottslingarna Tony Olsson och Andreas Axelsson till tidsbestämda straff på vardera 35 år. Detta innebär, med de regler om villkorlig frigivning som gäller, att Olsson och Axelsson försätts på fri fot 2023.  

Det var den 28 maj 1999 som polismorden skedde. Efter att ha rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa skedde en konfrontation med polisen, strax utanför Malexander. Poliserna Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds. Efter rättegångarna valde Jackie Arklöv att erkänna att det var han som avlossade de dödande skotten. Arklöv har även dömts för folkrättsbrott i det forna Jugoslavien. 

Arklöv kan överklaga tingsrätten beslut till Göta hovrätt senast den 12 november. 

Örebro tingsrätt var inte enig, men lämnade beskedet att Jackie Arklöv inte får sitt straff tidsbestämt.
Örebro tingsrätt var inte enig, men lämnade beskedet att Jackie Arklöv inte får sitt straff tidsbestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!