Han får toppjobbet – blir domprost i Linköpings stift

Kyrkan är mer aktuell än någonsin, tror Mattias Bähr. Snart blir han den nya domprosten i Linköpings stift.

Den första februari blir domkyrkan hans arbetsplats. Mattias Bähr är förväntansfull inför sin nya tjänst.

Den första februari blir domkyrkan hans arbetsplats. Mattias Bähr är förväntansfull inför sin nya tjänst.

Foto: Collage

Östergötland2020-07-31 21:00

För ungefär 25 år sedan bodde han i Linköping och läste teologi. I februari går flyttlasset hit igen. Efter diverse olika prästuppdrag ibland annat Stockholm och nu senast Oxelösund är det dags för en ny utmaning, som ny domprost i Linköpings stift.

– Det känns jätteroligt. Jag ser fram emot att få sätta igång, säger Mattias Bähr.

Han berättar att det är sällan det kommer ut domprosttjänster, så när den här dök upp i mars kände han att han ville söka. Det var ett passande läge nu när barnen börjar flytta ut, och dessutom har han alltid gillat Linköping.

– Det är en vacker stad. Och så är jag flygintresserad, säger Mattias Bähr men konstaterar även att staden förändrats en del sedan han sist bodde här.

– Det ska bli kul att lära känna staden och pastoratet.  

Det ska även bli spännande med de nya arbetsuppgifterna som kommer med tjänsten, tycker Mattias Bähr. Linköping är en betydligt större stad och han ska leda hela pastoratet.

– Det kommer vara enormt mycket att lära sig och mycket att sätta sig in i. Och många olika viljor. Då är det viktigt att kommunicera, att beskriva varför man gör det man gör. 

Men han säger att det är en spännande tjänst och han ser fram emot att möta mycket nya människor. Och att staka ut vägen för framtiden. 

– Det är en jätteutmaning att hitta olika nya vägar. Även om vi inte kan fira gudstjänst på samma sätt just nu är kyrkan alltid öppen. 

För kyrkan är en viktig aktör, säger Mattias Bähr. Och han tror att den är mer aktuell än någonsin. 

– Jag tror att när pandemin är över kommer det komma mycket existentiella frågor. Kyrkan måste vara med och möta de frågorna. 

Den blivande domprosten är 47 år och uppvuxen i Kalmar. Egentligen hade han inte alls tänkt bli präst. Först började han läsa programmet för personal och arbetslivsfrågor, men han har alltid varit kyrkligt aktiv och till slut var det den banan som kallade i alla fall. Nu har han varit präst i 20 år. Bland annat gymnasiepräst och kyrkoherde. 

– Jag har nog alltid tyckt det varit spännande med nya utmaningar. Inte bara själv, utan hur man tillsammans med andra kan jobba framåt, säger Mattias Bähr. 

Som domprost kommer han att efterträda Peter Lundborg som går i pension. Nya jobbet börjar den första februari. Just nu är det förväntan han känner.

– Jag blev jätteglad när biskopen ringde och gratulerade mig till tjänsten. Då släppte spänningen, säger han.

De senaste fem åren har Mattias Bähr varit kyrkoherde i Oxelösund. Nu lämnar han skärgården för Östergötland.
De senaste fem åren har Mattias Bähr varit kyrkoherde i Oxelösund. Nu lämnar han skärgården för Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!