Normen mot kärnvapen försvagas

Dags att återuppta kampen mot kärnvapen?

Dags att återuppta kampen mot kärnvapen?

Foto: TT

Debatt2019-07-23 11:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens beslut om att man i nuläget inte kommer att signera FN:s konvention om ett kärnvapenförbud är djupt olyckligt. Det hotar vår säkerhet, går emot folkets vilja och är ett brott mot svensk nedrustningstradition. Det menar Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Läkare mot Kärnvapen, som tillsammans driver ICAN (Nobels fredspris 2017) i Sverige.

Sveriges regering väljer nu en ny riktning i kärnvapenpolitiken där militära samarbeten med Natostater prioriteras på bekostnad av vår säkerhet och vår självständiga röst mot kärnvapen. Detta är första gången som Sverige inte går med i ett internationellt avtal om kärnvapen, i ett avtal om nedrustning överhuvudtaget. Det är förödande i en tid då normen mot kärnvapen försvagas och risken för kärnvapenkrig ökar. Det visar på en brist på mod och att en feministisk politik bara är okej så länge den inte utmanar den verkliga makten. Det är upprörande att regeringen inte står upp mot kärnvapenstaternas hot.

Kärnvapen är skapta för att förinta. De katastrofala humanitära konsekvenserna är i alla lägen oacceptabla. Nyligen släppte USA en ny kärnvapendoktrin som tydligare diskuterar användning av kärnvapen. Det reser frågor om Sverige kommer att ha en roll i ett framtida kärnvapenkrig. Om Sverige samarbetar kring kärnvapen ökar hotbilden.

Regeringens beslut grundar sig på den utredning om huruvida Sverige borde gå med i FN:s kärnvapenförbud eller inte som presenterades i januari. Utredningen argumenterar genomgående mot konventionen. Den har fått omfattande kritik från Röda Korset, professorer i internationella relationer med flera. Vi instämmer i kritiken. Utredningen belägger inte sina slutsatser, misslyckas med att utreda flera viktiga frågor och förstår inte FN-konventionens syfte. De omfattande bristerna borde diskvalificera utredningen som underlag för ett så viktigt beslut.

FN:s kärnvapenförbud grundar sig i internationell humanitär rätt och är det största framsteg som gjorts inom kärnvapennedrustning på decennier. Stora delar av det svenska och globala civilsamhället som arbetar för nedrustning har i många år mobiliserat för kärnvapenförbudet och vi tilldelades 2017 Nobels fredspris för vår kamp. Vi vet att beslutet kommer förvåna och skada Sveriges trovärdighet internationellt.

Vår kamp för en kärnvapenfri värld och ett Sverige som vågar stå upp mot makten och ta ställning för internationella rättsliga principer fortsätter.

Sverige borde signera FN:konventionen om ett kärnvapenförbud anser skribenterna.
Sverige borde signera FN:konventionen om ett kärnvapenförbud anser skribenterna.