Nyutbildade behandlingspedagoger fick jobb direkt

Lena Bjerkert arbetade som vikarie på Hesselby behandlingshem när hon fick ett erbjudande att utbilda sig till behandlingspedagog. Hon är nu en av fem nyutexaminerade som fick fast jobb direkt.

Fem nyutbildade behandlingspedagoger gick direkt in på tillsvidareanställningar på Hessleby behandlingshem. "Det är en dröm att få den här chansen", säger Lena Bjerkert, en av de nyutexaminerade.

Fem nyutbildade behandlingspedagoger gick direkt in på tillsvidareanställningar på Hessleby behandlingshem. "Det är en dröm att få den här chansen", säger Lena Bjerkert, en av de nyutexaminerade.

Foto: Privat/Vimmerby Tidning arkiv

Mariannelund2022-01-15 19:00

Hessleby behandlingshem, strax utanför Mariannelund, har fått tillskott i form av fem nyutexaminerade behandlingspedagoger. På onsdagen fick omkring 70 pedagoger sina diplom under en online-ceremoni.

– En av de fem var redan tillsvidareanställd hos oss. De andra fyra har varit vikarier på heltid under året men också jobbat för att få sin behörighet. De fick jobberbjudande samma dag som examen, säger Michael Elmér, administrativ chef på Hessleby behandlingshem.

Behandlingshemmet drivs av myndigheten Statens institutionsstyrelse (SiS). Sedan 2014 har man i hela landet utbildat 600 behandlingspedagoger till sina olika verksamheter. 

– Vi har utbildat ett 15-tal samtidigt som de jobbat här och det som är intressant är att alla har stannat kvar hos oss. Det finns risk att man hoppar vidare eftersom det finns flera behandlingsenheter som rycker efter folk häromkring, säger Michael Elmér.

Är det svårt att rekrytera behöriga behandlingspedagoger? 

– Ja, framförallt behöriga utbildade män har varit svårt men i just den här kullen var den en kvinna och fyra män. Behöriga män är svårare att hitta och så ser det ut i landet generellt, säger Elmér.

Lena Bjerkert är en av de nyutbildade pedagogerna. Hon hade arbetat i lite drygt ett år på Hessleby behandlingshem när hon fick möjligheten att utbilda sig. 

– Det är en dröm att få den här chansen på ett ställe man stormtrivs. Att få sin utbildning betald och samtidigt ett tecken på att de vill ha mig kvar, den känslan är obeskrivlig.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag jobbar på intaget och det är härligt att få vara med och göra en bra vardag för våra klienter. Det är tvångsvård men att vi ändå kan göra deras dag meningsfull. Sedan är det också det som är utmaningen eftersom man vill att de ska ändra sitt sätt att tänka och hitta annat än drogerna.

Hur var utbildningen?

– Det har varit roligt att läsa och framförallt träffa andra och utbyta erfarenheter. Det har varit via teams men det har fungerat jättebra. Det var spännande och lärorikt att få höra personer i Malmö berätta om hur det är att arbeta med kvinnliga klienter eftersom vi enbart arbetar med manliga här. Jag är väldigt tacksam för att ha fått den här chansen, säger Bjerkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!