Ofelia vann mot bostadsbyggarna

Ofelia Hallqvist behövde aldrig stämma sin tilltänkta bostadsrättsförening. Tvisten om avtalet hon ville häva löste sig och lägenheten är nu såld till en annan köpare.

Ofelia Hallqvist fick sitt avtal hävt och pengarna tillbaka.

Ofelia Hallqvist fick sitt avtal hävt och pengarna tillbaka.

Foto: Per Olsson

Linköping2019-09-02 06:00

I april berättade vi om Ofelia som tecknat sig för en lägenhet i Vallastaden med inflyttningsdatum årsskiftet 2017/2018. Tiden gick utan att lägenheten blev klar. Problemet för Ofelia Hallqvists del var att hon – under hot om krav på skadestånd, hävdar hon – i januari 2018 skrivit på ett så kallat upplåtelseavtal där inflyttning angavs till första kvartalet 2019. Men inte heller då fanns en färdig lägenhet att flytta in i. Hon vände sig till advokat Thomas Karlsson.

– När hon skrev på upplåtelseavtalet lovade också föreningen att stå för en mäklare som skulle försöka sälja lägenheten, men inget hände, säger han.

Thomas Karlssons uppfattning är att det var först när han kom in i bilden och hotade med stämning som det började röra på sig.

– Vi gick med på att ta en paus i stridigheterna och låta mäklaren jobba och det lyckades.

Några större kostnader vare sig för byggföretaget eller bostadsrättningsföreningen uppstod inte när Ofelia Hallqvist fick sitt avtal hävt, och då var det, enligt Thomas Karlsson uppenbart att föreningen inte ville ta strid med henne.

Ofelia Hallqvist själv är glad över att köpet gick att häva.

– Jag tycker det är väldigt skönt att det äntligen har löst sig.

Med facit i hand finns det något du skulle ha gjort annorlunda?

– Jag känner inte att jag har gjort något fel i det här och just det här kunde jag inte förutse.

Mats Wengelin, en av företagarna bakom bygget och ledamot av styrelsen i bostadsrättföreningen Södra boulevarden är glad över att det hela har löst sig.

– Vi önskar självklart inga konflikter med våra köpare, men samtidigt har vi flera intressen att tillmötesgå, det handlar om bostadsköparna men också om bank och investerare.

Även om det aldrig blev någon förhandling så är Thomas Karlsson ganska säker på att hans klient hade vunnit. Det fanns ett avtal med inflyttningsdatum och det hade brutits, konstaterar han.

Enligt Thomas Karlsson har en köpare rätt att bryta ett avtal om förseningen blir väsentlig. Problemet är bara att ingen har prövat hur lång tid, väsentlig tid, egentligen innebär.

Han känner till att det finns en dom som säger att en försenad inflyttning på tio veckor är en väsentlig försening.

– Men det är en tingsrättsdom. Vad jag vet finns det ännu ingen hovrättsdom som tittat på det här.

Ofelia Hallqvist enda kostnad för historien blev den självrisk hon fick betala för att ha anlitat advokathjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!