Nu ryker färgen på slottets tak

Sakta, sakta försvinner den gröna färgen från taket på Linköpings slott. För den som till äventyrs är orolig över detta, finns lugnande besked. Taket ska bli grönt igen.

Hela slottstaket är och ska fortsatt  förbli grönt. Efter taktvätten blir det ommålning.

Hela slottstaket är och ska fortsatt förbli grönt. Efter taktvätten blir det ommålning.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-07-11 19:03

Vad som pågår nu är taktvättning som ska följas av takmålning. I samma gröna kulör. En kulör som säkert lurat en och annan att tro att taket är ett vackert ärgat koppartak, precis som domkyrkans.

Men icke. Den enda del som är av koppar är taket på tornet och det lämnas orört. I övrigt består slottstaket av färglagd takplåt som då och då måste fräschas upp. Det säger Gustaf von Mecklenburg, extern byggledare för projektet som drivs av Statens fastighetsverk som är den myndighet som äger slottet.

Tvättningen nu är ett led i ett vanligt regelbundet underhållsarbete. Senast det gjordes var 2006.

– Men den gången gjordes det inte tillräckligt väl så färgen på taket har börjat krackelera på flera ställen och nu ska det åtgärdas, säger Gustaf von Mecklenburg.

Slottet, som började byggas på 1100-talet är Sveriges äldsta ickereligiösa byggnad. Men det färgade taket är ur den aspekten ett hyfsat sentida påfund. Under sent 1800-tal började man byta ut det dåvarande tegeltaket mot ett svart plåttak. Det nya taket målades så småningom ärggrönt. Förmodligen för att det skulle se likadant ut som domkyrkotaket, får man förmoda.

– Vi har hittat minst tio lager färg på taket nu, berättar Gustaf von Mecklenburg.

Tvättningen av taket görs med enbart vatten och det sker genom blästring. Framåt hösten ska sedan taket målas. Färgen, som är en linoljefärg, och nyansen är noga analyserad för att den ska bli helt rätt.

Bit för bit kommer plåttaket i dagen. Ingen koppar, för den som nu trodde det.
Bit för bit kommer plåttaket i dagen. Ingen koppar, för den som nu trodde det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!