Nu gäller samarbete över partigränserna

Nu tar den styrande Alliansen och det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, ett kliv närmare varandra för att samarbeta i skuggan av coronakrisen.

På avstånd men ändå nära. När krisen är ett faktum så lägger partierna partipolitiken åt sidan och samarbetar för Linköpingsbornas bästa, säger Niklas Borg (M) ordförande i kommunstyrelsen och Kristina Edlund (S) andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

På avstånd men ändå nära. När krisen är ett faktum så lägger partierna partipolitiken åt sidan och samarbetar för Linköpingsbornas bästa, säger Niklas Borg (M) ordförande i kommunstyrelsen och Kristina Edlund (S) andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Annika Ekstedt

Linköpings kommun2020-03-26 08:00

Nu är tiden att lägga politiskt groll åt sidan och kavla upp ärmarna för att jobba för Linköpings bästa. Det konstaterade Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen och Kristina Edlund (S), gruppledare för Socialdemokraterna och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, under en pressträff på onsdagen.

De konstaterar båda att det vi nu ser är den största krisen i modern tid och att konsekvenserna än så länge är omöjliga att överblicka.

– Politik handlar om ansvar och vårt viktigaste budskap är att vi nu lägger de politiska konflikterna åt sidan för att samarbeta på bästa sätt, säger Niklas Borg.

Han tillägger:

– Det kommer att komma en tid för politisk konfrontation. Men den är inte nu.

Båda betonar ansvaret för Linköping, för sina 9 000 medarbetare, alla Linköpingsbor och kommunens alla företagare. 

– Den här krisen handlar om både liv, hälsa och jobb och nu jobbar vi för att Linköping och Linköpingsborna ska klara sig så bra som möjligt ur krisen. 

De konstaterar båda att många medarbetare i kommunen drar ett tungt lass och de uttrycker sin tacksamhet till all personal inom vård, omsorg, skola och förskola. För att deras viktiga arbete ska kunna fortsätta är det viktigt att kritiska samhällsverksamheter fungerar. 

Åtgärder har redan vidtagits för att beslut alltid ska kunna fattas i kommunen. Fullmäktiges ledamöter har reducerats från 79 till 41 för att minska smittorisken. Ett annat beslut är att ledamöter i nämnder ska kunna delta i möten på distans.

Att kunna upprätthålla demokratiska principer och beslutsförhet är oerhört viktigt, understryker de.

I samarbetet ingår också att skjuta på den kommunala budgetprocessen. Istället för beslut i maj hoppas de nu på att kunna ta beslut i september.

Skälen för att skjuta upp det hela är två.

– De ekonomiska konsekvenserna är svåra att överblicka, och dessutom är det inte demokratiskt försvarbart att ta så viktiga beslut när två tredjedelar av ledamöter och ersättare inte är närvarande vid fullmäktige.

För en vecka sedan befann sig Linköping på krisnivå två (av fem steg). I slutet av veckan kan det möjligen bli tal om att flytta upp krisnivån till en trea.

Men att aktivera den centrala krisledningen är ännu inte aktuellt. Tillsammans med kommundirektören Paul Håkansson har man gjort bedömningen att det i nuläget bara skulle göra situationen mindre hanterbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!