Kommunen laddar för het sommar

Vis av förra årets heta sommar har nu Linköpings kommun tagit fram ett paket med checklistor och åtgärdspunkter att hålla sig till om extremvärmen skulle dyka upp i år igen.

När temperaturen klättrar uppåt är det många som mår dåligt. Särskilt utsatta är äldre personer och små barn.

När temperaturen klättrar uppåt är det många som mår dåligt. Särskilt utsatta är äldre personer och små barn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Linköping2019-07-11 16:00

Visserligen har temperaturerna hittills – bortsett från någon vecka tidigare i sommar – varit tämligen modesta. Istället för att knapra på isbitar och dricka mycket kyld dryck, givna råd vid höga temperaturer, känns det mera på sin plats dricka varmt och ta på sig en tröja.

Men värmeböljor kommer att bli vanligare och det drabbar i första hand små barn och äldre, skriver Linköpings kommun, och har av det här skälet arbetat fram ett material som ska hjälpa utsatta grupper och också de som jobbar med de här grupperna. I första hand vänder sig det framtagna materialet till vård- och omsorgsboenden, förskolor och annan pedagogisk omsorg. Tanken är att det på sikt också ska finnas material som riktar sig exempelvis till anhöriga.

Åtgärdsprogrammet finansieras av SMHI och är ett samarbete mellan länsstyrelsen i Östergötland, Linköpings universitet, Region Östergötland, Norrköpings kommun och Finspångs kommun.

Checklistor och åtgärdsplaner finns framtagna för de tidigare nämnda grupperna. Här finns listor för den som är chef och för de som medarbetare. Här finns också råd om vilken mat eller dryck som kan vara ett lämpligt val under särskilt varma perioder.

I listorna ingår också att identifiera särskilt känsliga personer, att ta reda på vilka lokaler som är varmast respektive svalast och köpa in fläktar och eller se till att installera luftkonditionering.

Så här ser en av checklistorna ut.
Så här ser en av checklistorna ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!