Färre polisanmälningar i coronatider

Polisen har tagit emot ungefär 15 procent färre brottsanmälningar nationellt under de senaste coronadrabbade veckorna.

Ungefär 15 procent färre brott anmäls till polisens ledningscentraler sedan Coronavirusets spridning.

Ungefär 15 procent färre brott anmäls till polisens ledningscentraler sedan Coronavirusets spridning.

Foto: Fredrik Larsson/Mostphotos/arkiv

Linköpings kommun2020-03-23 19:00

De senaste veckornas tuffa läge i och med coronavirusets spridning har lett till stora konsekvenser för samhället. Även brottstatistiken har påverkats av viruset där antalet anmälda brott har sjunkit.

– Tittar man på de senaste veckorna kan man säga att man räknar med ungefär 15 procents minskning, säger Bo Gunnarsson, gruppchef på ledningscentralen i Linköping.

Siffran är baserad på statistik från de senaste veckorna, runt tiden då coronaviruset anlände till Sverige. Bo Gunnarsson har både tittat på polisens siffror över anmälda brott på vardagar och helger, där helgstatistiken sticker ut.

– Vi för statistik över vilka ärenden vi åker på, vilka tider och hur många händelser det blir på en helg. Framförallt är det under de senaste två helgerna som vi ser en markant skillnad i statistiken.

Är det några särskilda brott som minskar?

– Det är det mesta då folk för tillfället rör sig mindre ute, både i krogmiljö, restauranger och även ute på vägarna. Det blir mindre skadegörelse och färre konfrontationer.

Hur coronavirusets fortsatta konsekvenser ser ut verkar nästintill omöjligt att sia om. Däremot tror Bo Gunnarsson att trenden med sjunkande anmälda brott kommer att hålla i sig, åtminstone den kommande veckan.

– Den närmsta veckan är jag övertygad om att vi kommer att ligga i samma nivå som de senaste veckorna, alltså lägre nivå än normalt, säger Gunnarsson.

Karta: Linköpings Polisstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!