Över 100 besökare om dagen

Du behöver inte åka lågt för att ta del av Linköpings historia. I Gamla Linköping finns bland annat ett av stadens äldsta apotek.

Innan medicinfabrikerna togs i bruk hade alla apotek sin egen pillerburk.

Innan medicinfabrikerna togs i bruk hade alla apotek sin egen pillerburk.

Foto:

Linköping2013-07-16 06:48


På en av de första gatorna som möter turisterna i Gamla Linköping ligger ett apotek. Det är den gamla inredningen från apoteket Kronan, ett av Linköpings äldsta apotek med anor från 1800-talet, som fått en ny plats. Här jobbar kulturvetaren och folkbildaren Anki Rosén med att berätta för turisterna om såväl apotekets som medicinens historia.
- Jag tycker det är intressant att berätta om läkemedlens historia och hur allt det hänger ihop, säger Anki Rosén.
Bland annat brukar hon förklara historiens gång med hjälp av de pillerburkar som förut var vanliga på alla apotek och bjuder på violtabletter för de som vill smaka.

I och med utvecklingen inom medicintillverkning minskade behovet av apotekens funktion på 1900-talet. Därför avvecklades apotek Kronans egen medicinproduktion och blev istället mer likt de apotek vi känner i dag. I och med detta skänktes inredningen till Gamla Linköping där den låg paketerad från 1953 till 1988 då villan som den numera återfinns i flyttades till platsen den ligger på i dag.

Anki Rosén har jobbat som guide på apoteket i Gamla Linköping i fyra år.
Anki Rosén har jobbat som guide på apoteket i Gamla Linköping i fyra år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!