Förskolereform kan tas tillbaka

Sedan februari i Är har alla barn i Linköping haft rÀtt till förskola minst 20 timmar i veckan. Men det beslutet kan komma att rivas upp nÀr Alliansen tar över.

Jakob Björneke (M) hÀvdar barnperspektivet.

Jakob Björneke (M) hÀvdar barnperspektivet.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-10-27 20:25

Det framgÄr av det samverkansprogram som partierna presenterade förra veckan. I avsnittet om utbildning skriver partierna: "Vi vill prioritera mindre barngrupper framför att barn till förÀldralediga och arbetslösa erbjuds fler timmar i förskolan eller annan pedagogisk omsorg."

– Ja, det stĂ€mmer. Det Ă€r en av de saker vi kommer att titta pĂ„. Vi var mycket kritiska till att det infördes frĂ„n början och dessutom fanns det en massiv facklig kritik mot reformen, sĂ€ger Erik Östman (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnĂ€mnden och, Ă€n sĂ„ lĂ€nge, kommunalrĂ„d i opposition.

Men Östman ser inte skrivningen i samverkansprogrammet som ett absolut löfte.

– Vi Ă€r beredda att ta bort reformen men vi mĂ„ste först se vilka konsekvenser det i sĂ„ fall skulle fĂ„, sĂ€ger han.

LÄS MER:Mer timmar i förskolan

Att barn till förĂ€ldralediga och arbetslösa fick rĂ€tt till utökad tid pĂ„ förskolan – frĂ„n 15 timmar till 20 – fick mycket kritik. BĂ„de frĂ„n personal inom förskolan och frĂ„n förĂ€ldrar. SĂ€rskilt de förĂ€ldrar som haft möjlighet att sjĂ€lv bestĂ€mma hur de 15 timmarna skulle ligga under en vecka, var irriterade.

Motivet till reformen var, enligt barn- och ungdomsnĂ€mnden ordförande Jakob Björneke (S), att forskningen visat att förskolan har positiva effekter pĂ„ smĂ„ barns lĂ€rande. Ett utvecklingsarbete inom förskolan genomfördes och man beslutade att den pedagogiska delen av förskolans arbete skulle lĂ€ggas mera koncentrerat under dagen och – i ett andra steg – att alla barn skulle fĂ„ ta del av detta.

– Men nu uppfattar jag att den rĂ€tten ska tas tillbaka för en del barn, sĂ€ger Jakob Björneke (S).

LÄS MER:Nu kommer beslutet

NÀr beslutet togs i barn- och ungdomsnÀmnden förra hösten reserverade sig M, C och KD mot beslutet. Liberalerna dÀremot, som vid mötet ingick i Koalition för Linköping, röstade ja till förslaget. Orsaken till att partiet nu Àndrat stÄndpunkt Àr enligt partiets politiske sekreterare Patrik Karlson att man var tveksam till reformen frÄn början.

– I utfallet har vi sett att det inte fungerar som det var tĂ€nkt, det finns inte tillrĂ€ckligt med personal, sĂ€ger han.

Han Àr osÀker pÄ om det gjorts nÄgon uppföljning av beslutet.

LÄS MER:FörĂ€ldrakritik mot reformen

Reformen fick en del förÀldrakritik, det erkÀnner Jakob Björneke.

– MĂ„nga förĂ€ldrar hade kanske andra förvĂ€ntningar pĂ„ placeringen av de hĂ€r timmarna. Har all respekt för det. Men beslutet utgĂ„r frĂ„n ett barnperspektiv och handlar inte om avlastning för förĂ€ldrar.

annika.ekstedt@corren.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!