Budgeten som ska hjÀlpa kommunerna Àr för gammal

Kalmar lÀn har en koldioxidbudget. Men den har flera Är pÄ nacken och Àr inte lÀngre aktuell.

Kalmar lÀns landshövding Peter Sandwall och lÀnsstyrelsens klimat- och energistrateg Madeleine MÄrtensson.

Kalmar lÀns landshövding Peter Sandwall och lÀnsstyrelsens klimat- och energistrateg Madeleine MÄrtensson.

Foto: Ulrik Alvarsson, Pressbild

klimatet2022-06-24 13:00

– Det har brunnit i knutarna lĂ€nge och vi behöver göra ett omtag och ta fram en ny koldioxidbudget. Koldioxidbudgeten behöver diskuteras i alla forum och tas pĂ„ större allvar, sĂ€ger Madeleine MĂ„rtensson, som Ă€r klimat- och energistrateg pĂ„ lĂ€nsstyrelsen.

LÀnets inaktuella koldioxidbudget Àr en rapport som gÄr att lÀsa pÄ lÀnsstyrelsens hemsida. En koldioxidbudget Àr precis som vilken annan budget som helst. Den behöver uppdateras regelbundet med ny statistik, helst en gÄng om Äret, och den ska finnas dÀr som stöd för alla aktörer i lÀnet.

Kalmar lÀns landshövding Peter Sandwall Àr medveten om att lÀnets koldioxidbudget har hunnit bli nÄgra Är gammal.

Finns det nÄgra planer pÄ att bestÀlla en ny koldioxidbudget?

– Det skulle vi mycket vĂ€l kunna göra, det Ă€r inte sĂ„ tillfredsstĂ€llande att den har nĂ„gra Ă„r pĂ„ nacken och det talar för att vi uppdaterar den, sĂ€ger Peter Sandwall.

LĂ€nsstyrelsen har i uppdrag att leda omstĂ€llningen och stötta kommunerna i klimatarbetet. Madeleine MĂ„rtensson sĂ€ger att hon och hennes kollegor hjĂ€lper till nĂ€r behov uppstĂ„r. Den senaste tiden har fokus legat pĂ„ vindkraft. 

Peter Sandwall lyfter den nyligen invigda vindkraftsparken i MönsterÄs som ett gott exempel.

– Vindkraftsparken har sĂ„ pass stor effekt att den skulle kunna tĂ€cka alla hushĂ„ll i Kalmar lĂ€ns elbehov, sĂ€ger han.

I dagslÀget skulle Sverige behöva minska koldioxidutslÀppen med cirka tolv procent per Är om vi vill begrÀnsa den globala uppvÀrmningen till tvÄ grader och samtidigt bidra rÀttvist enligt Parisavtalet. Det innebÀr att Kalmar lÀn bör minska sina utslÀpp med tolv procent per Är, med start i Är.

Hur kan ni pÄ lÀnsstyrelsen hjÀlpa kommuner och andra aktörer att nÄ dit?

– Vi hĂ„ller just nu pĂ„ att uppdatera vĂ„r handlingsplan för fossilbrĂ€nslefri region 2030 och vi för dialoger med alla kommuner. Konkreta Ă„tgĂ€rder i handlingsplanen Ă€r det som har högsta prioritet i nulĂ€get, sĂ€ger Peter Sandwall.

Han tillÀgger att region och lÀnsstyrelse jobbar tillsammans med handlingsplanen och med tanke pÄ att den hÄller pÄ att uppdateras gÄr det inte att sÀga vad den kommer att innehÄlla.

I VÀstra Götaland kan kommunerna skriva pÄ olika klimatlöften. Sedan rÀknar man ut vad hela regionen sparar under ett Är.

– Det Ă€r ett intressant sĂ€tt att fĂ„ till lite mer vinnande Ă„taganden. Vi behöver undersöka hur vi ocksĂ„ kan fĂ„ till mer konkreta Ă„tgĂ€rder, klimatlöften Ă€r en möjlig variant, sĂ€ger Peter Sandwall.

Peter Sandwall menar att trots att det ser dystert ut hÀnder det en hel del positivt. "Vi har goda möjligheter att lyckas genomföra en grön omstÀllning i vÄrt lÀn."
Peter Sandwall menar att trots att det ser dystert ut hÀnder det en hel del positivt. "Vi har goda möjligheter att lyckas genomföra en grön omstÀllning i vÄrt lÀn."
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!