Fem sätt att göra skillnad för klimatet

Tjänar du mer än 27 500 kronor i månaden? Då kan du göra stor skillnad för klimatet.

Konsumera mindre och börja spara fossilfritt är två sätt som du kan minska din klimatpåverkan. "Globalt sett är det jätteviktigt att minska utsläppen som orsakas av de som tjänar mest." Det säger Kimberly Nicholas som är forskare i hållbarhetsvetenskap vid Lund university centre for sustainability studies.

Konsumera mindre och börja spara fossilfritt är två sätt som du kan minska din klimatpåverkan. "Globalt sett är det jätteviktigt att minska utsläppen som orsakas av de som tjänar mest." Det säger Kimberly Nicholas som är forskare i hållbarhetsvetenskap vid Lund university centre for sustainability studies.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT

klimatet2022-05-21 06:00

– Vissa människors handlingar har större effekt än andras. De som är rika har bättre möjligheter, och ett större ansvar för att agera för klimatet, men även du som är medelklass kan göra stor skillnad. 

Det säger Kimberly Nicholas, forskare i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.

Kimberly har tillsammans med fyra andra forskare identifierat fem områden där rika och medelinkomsttagare har oproportionerligt stor påverkan på utsläppen och därför större ansvar och större möjligheter att driva på klimatomställningen. 

Världens medelklass, cirka 10 procent av jordens befolkning, står för ungefär hälften av hushållens växthusgasutsläpp globalt sett. Dessutom släpper världens rikaste ut lika mycket växthusgaser som världens allra fattigaste. De allra rikaste motsvarar 1 procent av jordens befolkning och de allra fattigaste 65 procent, eller 4,5 miljarder. 

– Globalt sett är det jätteviktigt att minska utsläppen som orsakas av de som tjänar mest, säger Kimberly Nicholas. 

– Vi kommer inte att klara klimatomställningen om vi inte minskar konsumtionen. Så om vi kan få fler människor, både rika och medelinkomsttagare, att engagera sig kan det få stora positiva effekter för klimatet. På sikt kan det ge ringar på vattnet och leda till både politiska och samhälleliga förändringar.

undefined
Omplacera dina pengar. Leta efter fonder som har hållbarhet som uttalad målsättning, de kallas mörkgröna eller artikel 9-fonder. Även fonder som investerar i kärnkraft och naturgas klassas numera som mörkgröna vilket innebär att du måste fråga specifikt om det.

De som tjänar mest kan driva på omställningen på flera sätt, menar Kimberly. 

Det första du kan göra är att minska din konsumtion och börja spara fossilfritt. Numera finns det en hållbarhetsmärkning av fonder, där bästa valet är mörkgrönt.

Om du är chef eller företagsledare har du också möjlighet att påverka din organisation. Du kan exempelvis arbeta för att leverantörer byts ut och att investeringar ses över. 

Du kan dessutom se till att använda din ekonomiska, politiska och sociala status för att påverka politiker och makthavare. Du kan engagera dig i och stötta sociala rörelser och politiska partier som arbetar aktivt för en klimatomställning.

Du kan göra också skillnad genom att vara en förebild för andra. Med hjälp av sociala nätverk och social status kan du driva igenom hållbara förändringar och även arbeta för att normer, kulturella och sociala beteenden förändras.

– Genom att göra mer klimatvänliga val – och även prata om sina val med andra – kan man verka som en förebild och på det sättet påverka andra i samma riktning, menar Kimberly Nicholas.

undefined
Använd din ekonomiska, politiska och sociala status för att påverka politiker och makthavare.
Vill inspirera de rika

Forskarna vill motivera och inspirera personer med hög socioekonomisk status till att göra något för klimatet och flytta fokus från vikten av att ändra den breda befolkningens beteende. Det är nämligen de som tjänar mest som har störst påverkan på växthusgasutsläppen.

Kimberly Nicholas står bakom studien tillsammans med miljöpsykologen Kristian Steensen Nielsen vid Cambridge universitet samt forskare i USA och Tyskland. Forskningsrapporten är publicerad i tidskriften Nature Energy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!