Segerstéen (M) om rÀttsprocessen: "Fel i det hÀr lÀget"

OppositionsrÄdet Christer Segerstéen (M) tycker det Àr fel att inleda en rÀttslig process mot Lars Karlsson (L). "DÄ ska man ha brutit mot klara regler", konstaterar han.

OppositionsrÄdet Christer Segerstéen (M), som Àmnar bli ny ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det Àr fel att inleda en rÀttslig process mot Lars Karlsson (L).

OppositionsrÄdet Christer Segerstéen (M), som Àmnar bli ny ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det Àr fel att inleda en rÀttslig process mot Lars Karlsson (L).

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-01-05 10:00

FrĂ„gan om felaktiga politikerarvoden, och den utredning som kommunrevisionen presenterade under vĂ„ren 2020, har Ă„terigen tagit fart bara veckor efter att Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet meddelat att de vill forma ett nytt politiskt styre i Kinda. Conny Forsberg (S), som riskerar att avsĂ€ttas som kommunstyrelsens (KS) ordförande, vill inleda en rĂ€ttslig process mot den vice ordföranden Lars Karlsson (L) – som i sin tur ingĂ„r i den nya "alliansen".

– Jag vill inte blanda in maktskiftet i frĂ„gan om politikerarvoden. Klart för mig Ă€r att man i vuxna mĂ€nniskors samvaro först bör ta fram alla underlag, beslut och Ă„tgĂ€rder som har vidtagits för att sedan resonera kring om det finns saker vi borde ha gjort bĂ€ttre eller om det finns ytterligare felaktigheter att rĂ€tta till, konstaterar SegerstĂ©en.

Är du emot förslaget att inleda en rĂ€ttslig process?

– Ja, det tycker jag Ă€r fel i det hĂ€r lĂ€get. En rĂ€ttslig process driver man ifall man Ă€r oense om nĂ„gonting eller om nĂ„got kriminellt har begĂ„tts. Det jag vĂ€lkomnar Ă€r dĂ€remot en debatt och diskussion om politikerarvoden, att vi gĂ„r igenom alla Ă„tgĂ€rder vi har vidtagit sedan revisionens utredning och att vi klargör vad som egentligen gĂ€ller.

undefined
"Jag vill inte blanda in maktskiftet i den hÀr frÄgan", konstaterar Segerstéen (M) som för bara nÄgra veckor sedan meddelade att hans parti, tillsammans med Liberalerna och Centern, nu samarbetar.

PÄ kritiken frÄn kommunrevisionens avgÄende ordförande Björn Hoflund (M), att kommunledningen inte har gjort tillrÀckligt för att gÄ till botten med de felaktigheter som har uppdagats, konstaterar Segerstéen följande.

– Det jag reagerar pĂ„ Ă€r att revisionen, nĂ€r de kĂ€nde till de Ă„tgĂ€rder vi skulle vidta efter granskningen, tillstyrkte KS ansvarsfrihet för budgeten 2019. Om det var sĂ„ att man inte var nöjd borde man ha tagit upp det redan dĂ„.

– Ser man sedan pĂ„ de rekommenderade Ă„tgĂ€rder som granskningen lyfte fram har vi faktiskt vidtagit mĂ„nga av dem. Vi ser bland annat över, reviderar och tydliggör arvodesbestĂ€mmelserna, fortsĂ€tter han.

Men de felaktigheter som rör Karlsson dÄ?

– Den ena delen, som rör ersĂ€ttningen för förlorad arbetsinkomst, har rĂ€ttats till. Den andra, som rör de möten han har fĂ„tt förrĂ€ttningsarvode för, har diskuterats i KS, svarar SegerstĂ©en och avslutar:

– Kanslimöten Ă€r inte aktuellt att fĂ„ arvode för, det Ă€r en politisk historia och dĂ€r har han begĂ„tt felaktigheter, men nĂ€r det vĂ€l uppdagades tog vi beslut om och tydliggjorde vilka möten KS vice ordförande egentligen ska nĂ€rvara vid.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!