De erbjuder ekonomisk rehabilitering

Annica Lindblom och Carina Lundh är samordnare för försörjningsstöd respektive IT-samordnare på Individ- och familjeomsorgen. Båda är handläggare för budget- och skuldrådgivning och har så här långt i år haft 25 ärenden i Kinda och fem i Ydre.

25 ärenden i Kinda och fem i Ydre har Annica Lindblom och Carina Lundh haft så här långt i år.

25 ärenden i Kinda och fem i Ydre har Annica Lindblom och Carina Lundh haft så här långt i år.

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA/YDRE2019-09-05 10:00

– Vi jobbar med skuldsanering för privatpersoner och företagare i Kinda och Ydre kommuner. Skuldsanering är en form av ekonomisk rehabilitering, säger Carina Lundh.

Om man har haft problem med skulder under en längre tid kan man ha rätt till skuldsanering.

– Det innebär att man helt eller delvis slipper betala sina skulder och att man kan vara skuldfri inom fem år. Under tiden får man leva väldigt snålt och på existensminimum, säger Annica Lindblom.

Skuldberget börjar eskalera när en eller två påminnelser dyker ner i brevlådan och som fortsätter med att inkassoföretaget skickar brev och slutligen kan räkningen hamna hos kronofogden.

– Då är den ursprungliga skulden betydligt högre efter att det har lagts till påminnelse- och inkassoavgifter, säger Carina Lundh.

Orsakerna till att man hamnar i ekonomiska trassligheter kan vara många.

– Det kan vara skilsmässa, spelskulder och dåliga husaffärer och då framförallt de som gjordes på 1990-talet, säger Annica Lindblom.

– Det händer att individer som tappat kontrollen helt på sin ekonomi kommer hit med en kasse full av oöppnade kravbrev. Då sätter vi oss tillsammans och börja titta på vad det handlar om. Flera är påminnelser från samma företag och en hel del är fordran från inkassoföretaget. Vi sätter in räkningarna i en pärm, så att individen ser att det blir ordning och reda igen. Det här upplevs väldigt positivt och individen känner sig till freds när man går härifrån, säger Carina Lundh.

I Kinda och Ydre får man en tid för ett besök inom en vecka för att prata om skuldsanering.

– I större kommuner kan det ta upp till sex månader. När vi har utrett ett ärende tar det mellan tre och sex månader för kronofogden att ta ett beslut om skuldsanering, säger Annica Lindblom och fortsätter:

– Alternativet till skuldsanering är att vi tittar på om man kan få en ackordsuppgörelse, då tar vi kontakt med inkassoföretagen, vilket kan innebär att man kan bli av räntekostnaden, som ofta är väldigt hög, och bara behöver betala av kapitalet.

En hel del förebyggande arbete genomförs för att inte hamna i en skuldfälla.

– Vi är ute på förskolorna och pratar med vårdnadshavare och hos integrationsgrupper, säger Carina Lundh.

Carina Lundh och Annica Lindblom är budget- och skuldrådgivare respektive samordnare för försörjningsstöd på Individ- och familjeomsorgen.
Carina Lundh och Annica Lindblom är budget- och skuldrådgivare respektive samordnare för försörjningsstöd på Individ- och familjeomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!