Året var 1940 då vattenkraftverket i Blomsfors byggdes. Sedan dess har mycket vatten pumpats och el producerats.

Det är Tekniska verken som tillhandahåller samtliga vattenverk som går längs med Stångån mellan Björkfors och upp mot Linköping. Nu har de rustat upp Blomsfors vattenkraftverk genom att förse det med nytt tak. Precis som tidigare så är det gjort i plåt. Anders Ekstrand är anläggningstekniskt ansvarig hos Tekniska verken och säger att arbetet vid Blomsfors har gjorts i förberedande syfte för att inte riskera att det blir ännu värre längre fram.

– Det har varit en helt normal tillsyn som görs med jämna mellanrum. Det här var ett underhåll som vi på tid och längd var tvungna att göra och det är bättre att fixa det innan det är för sent, säger Anders Ekstrand.

Artikelbild

| Vid Blomsfors utanför Horn har vattenkraftverket funnits sedan 1940. Från början var det en kvarn.

Plåttaket är helt avgörande för att det inte ska läcka in något vatten i byggnaden. Förutom takbytet så har det även målats om på byggnadens utsida.

Nu när tak och ytterväggar har fått ett lyft så finns det inga planer på ytterligare åtgärder. Det här var första gången sedan byggnadens uppkomst 1940 som någonting behövdes åtgärdas.

– Det har verkligen hållit bra i och med att ingenting har behövts åtgärdas under alla år, men nu var det helt nödvändigt att byta ut taket för det var inte bra, säger Anders Ekstrand.

Arbetet har pågått under ett par veckor och nu när det är besiktat och färdigt.