Den senaste tiden har flera stölder av hästsadlar skett i Östergötland. I Linköping har flera stölder skett under våren och sommaren och sett till hela länet så har över 100 sadlar stulits sedan i maj. Även i Ydre kommun har en hästgård drabbats av stölder där inbrottstjuvarna kom över sadlar och andra redskap till ett värde av flera 100 000 kronor.

Strax utanför Kisa ligger Kinda ridklubb och de har varit fria från stölder men väljer nu att ändå vidta åtgärder för att säkra upp deras tillhörigheter. För stallarbetaren Staffan Lindh har sommaren hittills gått åt till att göra i ordning ridklubbens förråd av ridredskap, såsom sadlar, hjälmar och mycket annat. En ny dörr ska komma på plats för att öka säkerheten. Fönstret in i rummet har försetts med galler på insidan och ska göra det svårt för eventuella inbrottstjuvar att ta sig in.

– Detta är en säkerhetsåtgärd som vi gör i förebyggande syfte, säger Staffan Lindh.

Artikelbild

| Staffan Lindh och Helen Bizzotto ökar nu säkerheten kring deras värdesaker på ridklubben.

Helen Bizzotto är ridskolechef på Kinda ridklubb och säger att de inte känner någon jättestor oro över att utsättas för stölder, men att dessa åtgärder är bra i fall det skulle komma krav på bättre säkerhet från försäkringsbolag i framtiden.

– Vi tror att det är bra att ligga steget före. Det är så tråkigt med dessa stölder, säger hon.

Både Helen och Staffan tror att ökade kontroller av fordon som lämnar Sverige är rätt väg att gå för att komma åt problemet.