Nya frisörer får chansen att utvecklas

Efterfrågan på frisörer väntas öka, enligt Arbetsförmedlingen. Julia Johansson och Julia Köhl satsar på en framtid inom yrket och jobbar som lärlingar på Hårverket i Kisa.

Evelina Svensson (Sittande) på Hårverket i Kisa har två lärlingar i salongen. Julia Johansson, t.v, och Julia Köhl.

Evelina Svensson (Sittande) på Hårverket i Kisa har två lärlingar i salongen. Julia Johansson, t.v, och Julia Köhl.

Foto: Magnus Strömsten

Kisa2019-11-15 05:00

Evelina Svensson är en av två ordinarie frisörer på Hårverket i Kisa. Hon har dessutom sällskap av två lärlingar som jobbar i salongen fem dagar i veckan.

– Jag upplever att det finns en brist på frisörer. Det är extra svårt att rekrytera nya frisörer på en liten ort som Kisa, men jag vet att det kan vara tufft i större städer också. Därför vill vi ge unga som vill ta chansen att komma in i yrket möjligheten att göra det så vi har två elever på heltid i salongen nu, säger Evelina Svensson.

En av eleverna är Julia Johansson som kommer från Kisa och tog studenten från Hantverksprogrammets frisörutbildning på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping i våras.

Vad fick dig att vilja bli frisör?

– Jag var ganska less på att studera så jag valde ett yrkesprogram. Det som lockar är att få jobba praktiskt och träffa folk, säger Julia Johansson som efter tre års utbildning fortfarande har mycket jobb kvar för att bli helt färdig med sin examen.

– Just nu jobbar jag för att få ihop de 3000 timmar som krävs för att få ut mitt gesällbrev. Det kommer ta runt två och ett halvt år och under den tiden jobbar man med väsentligt lägre lön. Det är tufft och det är inte ovanligt att folk hoppar av under den här tiden, men jag är inställd på att klara det, säger Julia Johansson.

Julia Köhl är den andra lärlingen som jobbar på Hårverket. Hon har valt en annan väg in i yrket.

– Jag går en lärlingsutbildning och ägnar all tid åt praktiskt arbete i salongen. Jag var väldigt skoltrött så det här upplägget passar mig väldigt väl. Jag har ett halvår kvar innan den första delen är klar och sedan ska jag jobba vidare mot gesällbrevet, säger Julia Köhl.

 Evelina Svensson är väldigt nöjd med jobbet som lärlingarna gör.

– De är väldigt duktiga, men jag finns med och kollar igenom allt de gör om man som kund är osäker på att våga prova, säger Evelina Svensson.

Madelene Borg på Maddes Salong i Kisa upplever att det finns ett lagom antal frisörer på orten.

– Det är nio frisörer nu med elever och lärlingar i Kisa och det ska inte behövas fler, särskilt med tanke på närheten till Horn och Rimforsa där det finns ännu flera, säger Madelene Borg.

Är det svårt att få en klipptid?

– Visst kan man behöva planera sin tid lite som kund, men i regel är det inte några extrema väntetider, säger Madelene Borg.

Julia Köhl fixar till frisyren på sin lärlingskollega Julia Johansson.
Julia Köhl fixar till frisyren på sin lärlingskollega Julia Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!