Mildvädret ställer till det för backen

Det milda vädret gör att Tolvmannabacken nu får fokusera på att behålla den snö som de har placerat i backarna. Förhoppningen är att kunna öppna fler nedfarter, men då krävs kallare temperaturer.

Förhoppningen är att kunna öppna fler nedfarter och att hålla öppet fram till 15 mars.

Förhoppningen är att kunna öppna fler nedfarter och att hålla öppet fram till 15 mars.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-01-27 20:00

Hittills den här vintern har temperaturen sällan understigit nollgränsen och den lilla mängd snö som kommit har inte blivit långvarig. Tolvmannabacken i Kisa har sedan den 26 december förra året haft öppet teknikbacken med två tillhörande nedfarter och dess lift. Dessutom är ett barnområde med tillhörande lift öppet.

Men hur påverkar det milda väderläget framtiden för skidanläggningen? Jonathan Bexell är platschef för anläggningen.

– Vid den här tiden brukar vi ha kunnat öppna något mer än de backar som vi har öppna just nu. Så vi blir absolut påverkade av mildvädret. När det inte blir någon snö och det rent av är vårkänslor i luften redan nu, så är det inte så bra för oss, säger han.

Anledningen till att Tolvmannabacken har kunnat öppna över huvud taget beror på att de kunnat spara snö under ett tjockt lager av spån, bark och flis. Från förra året lyckades 22 000 kubikmeter snö bevaras och det möjliggjorde den tidiga premiären.

Från öppningen och fram till trettonhelgen var det bra med besökare, men efter det har det gått ner en aning. Jonathan Bexell beskriver läget i säsongen som lite lugnare än vanligt. 

Tolvmannabacken är den enda skidanläggningen i södra Sverige som håller öppet än så länge. Förutom Tolvmannabacken är det Romme Alpins skidanläggning i Borlänge som är den sydligaste öppna anläggningen.

– Snön har vi sparat för att kunna ha en tidigt öppning på säsongen och vi anser att det var ett bra beslut att lägga ut snön i backen för att kunna öppna redan på annandagen. Minusgraderna kommer att komma och det är jag fortfarande ganska säker på, säger Jonathan Bexell.

Om det inte skulle bli någon mer kyla tror Jonathan Bexell att det blir svårt att spara de mängderna som de har kunnat återanvända under tidigare säsonger.

I och med att inga andra närliggande anläggningar har kunnat öppna ännu, har de fått många besökare från södra Sverige och Danmark, vilket Jonathan Bexell ser som positivt.

Planen är att hålla verksamheten i gång fram till 15 mars. Som läget är just nu räknar de med att åtminstone kunna hålla öppet de nedfarter och liftar som är igång i dagsläget, men hoppas på mer.

– Förhoppningsvis ska vi kunna öppna fler nedfarter. Det har vi inte gett upp hoppet om än, men då krävs det kallare temperaturer, säger Jonathan Bexell.

Det gäller att skidorna är i topptrim.
Det gäller att skidorna är i topptrim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!