Kompisarna som monterar solceller tillsammans

Ingen av dem hade haft ett företag tidigare, men båda ville göra något nytt. Nu driver kompisarna Marcus Karlsson och Kristofer Torlamb Kinda Solenergi AB

Kompisarna Kristofer Torlamb och Marcus Karlsson ville testa på något annat, gjorde efterforskningar och kom in på solceller. Nu driver de företaget Kinda Solenergi AB.

Kompisarna Kristofer Torlamb och Marcus Karlsson ville testa på något annat, gjorde efterforskningar och kom in på solceller. Nu driver de företaget Kinda Solenergi AB.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-11-19 06:00

– Vi tror på det här för att vi i Sverige har relativt lite solenergi i jämfört med till exempel Tyskland. Det är en stor marknad som öppnar upp sig och när vi startade fanns det inget lokalt företag som höll på med det här. Vi vill vara en aktör som finns tillgänglig på platsen även efter installationen, förklarar företagarduon när vi träffas vid gården Långebråta.

Här, drygt en och en halv mil nordväst om Kisa, är de i slutskedet av ett något udda projekt. Gården har tidigare i egenskap av sommarställe försetts med el genom ett dieselverk och en mindre solcellsanläggning. Nu ska produktionen öka till cirka 3 000 kilowattimmar om året samtidigt som huset blir en permanentbostad. Därför installerar Kinda Solenergi åtta solcellspaneler kopplade till åtta batterier som i så stor utsträckning som möjligt ska täcka årskonsumtionen.

– Vi har även, med hjälp av underentreprenörer, installerat en gasvarmvattenberedare, dragit gasledningar och bytt ut vattenpumpen mot ett energisnålare alternativ. Allt för att de ska klara sig med låg elkonsumtion, förklarar duon Marcus Karlsson och Kristofer Torlamb och fortsätter: 

– Vi har valt att starta företaget ganska lugnt och försiktigt, men har hunnit att sälja och montera ett antal anläggningar. Vi har båda sysselsättning vid sidan av men vår målsättning är att vi ska kunna arbeta alltmer med solceller framöver.

Ända sedan starten i mars tidigare i år har företaget agerat återförsäljare för det svenskgrundade bolaget Windon AB. Enligt Karlsson skiljer sig deras solceller från konkurrenterna, bland annat med ett etsat glas som är mindre känsligt för yttre påfrestningar, vilket ska öka hållbarheten. 

Innebär det att ni är dyrare? 

– Ja delvis blir det ju så, men vi måste förhålla oss till våra konkurrenters prissättning för att kunna komma ut på marknaden. Verkningsgraden i våra paneler är även lite högre så vi kan ändå få en likvärdig återbetalningstid.

Vad har varit den största utmaningen hittills? 

– Det är den hårda marknadsföringen från större aktörer. Där upplever vi en konkurrens och då blir det svårt att just slå sig in på marknaden, svarar Torlamb och avslutar:

– Att driva företag är lärorikt, man ställs inför nya utmaningar varje dag, allt från bokföring till kontakt med underentreprenörer och hur anläggningarna ska utformas, men det är hur roligt som helst. 

"Inte så vanligt att en gård drivs helt på solceller", konstaterar företagaren Marcus Karlsson.
"Inte så vanligt att en gård drivs helt på solceller", konstaterar företagaren Marcus Karlsson.
Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!